АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ: НЕ ЖЕЛАЯ И НЯМА ДА ПРИЕМА ДА СЪМ КАНДИДАТ ЗА ПАТРИАРШЕСКИЯ ПРЕСТОЛ

Пловдивският митрополит Николай
18.03.2024 / 22:48

Пловдивският митрополит Николай заяви в официално съобщение на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

"Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод", допълва в обръщението си той.

"Когато корабът, в който пътувал пророк Йона, бил застигнат от буря, той се е обърнал към спътниците си и им казал: „Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, защото знам, че заради мене ви постигна тая голяма буря". (Йона 1:12). Това казвам сега и аз. Ако заради мене е пратена бурята, надявам се след това мое изявление тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм дълбоко убеден, а именно, че целта не е да бъде унизен и дискредитиран един или друг архиерей; целта е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска Православна Църква", посочва митрополит Николай и допълва: "тогава ще призова всички да помагат в бранта срещу злото, която ще е особено усилна в предстоящите четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помогне, сега, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен пристан, като изберем достоен неин първойерарх – пазител на Светата православна вяра, комуто аз, като скромен съработник в Христа, ще помагам с всичките си сили."

За финал пловдивският митрополит призовава всички следващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на Патриарх Неофит.

Преди дни стана ясно, че 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Така те вече стават 8.

На следните условия отговарят: Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий, Видинският Даниил и отказалият се вече пловдивски митрополит Николай.

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години. Доростолският Яков няма 5 години на поста, а Сливенски митрополит още не е избран.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев