АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕЧЕ ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО ПО УЛИЦА „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ“. ЗАПОЧНАХА И ПЪРВИТЕ КРАЖБИ НА ЦВЕТЯ

Ozelenqvane
18.03.2024 / 18:27

В навечерието на пролетния сезон в Сливен започна озеленяването по улица „Никола Фурнаджиев“. Мястото е известно още като „улицата с алеята на розите“. Община Сливен си постави амбицията тя да бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. За съжаление, паралелно с озеленяването там, започнаха и първите кражби на новите цветя и дървесна растителност.

Зам.-кметът по устройство на територията и строителството Камен Костов обясни, че вече са проведени разговори с живущи в района и има съмнения за един от предполагаемите извършители на деянието. Зам.-кметът апелира жителите на общината при нередности и ако забележат вандалски прояви, да сигнализират на дежурния телефон.

В края на миналата година Община Сливен започна изпълнение на пилотен проект за възстановяване на улица „Никола Фурнаджиев“ и озеленяване в района. Дейностите предвиждат обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Предвижда се изграждане на кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи-стени, както и чешми за хора и животни.

Костов информира, че впоследствие проектът за зелен коридор е претърпял корекции по отношение на някои от металните елементи и ширината на пешеходната зона, която е увеличена.

Проектът се изпълнява по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите - Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев