АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: СЪГЛАСИХ СЕ ДА РАЗМЕНИМ НАВАЛНИ СРЕЩУ ЗАДЪРЖАНИ В ЗАПАДНИ ЗАТВОРИ

Президентът на РФ Владимир Путин
18.03.2024 / 13:30

Руският президент Владимир Путин коментира за първи път смъртта на опозиционера Алексей Навални, както и предложението на френския президент за временно примирие в Украйна, докато трае олимпиадата. Той направи изявление пред медиите в щаба си по актуални въпроси веднага след като научи, че печели нов мандат. Путин спечели 87,33% от гласовете при обработени 99,52% от протоколите, по данни на ЦИК от тази сутрин, съобщава РИА "Новости". Това е с рекорден резултат за постсъветската епоха.

За Навални

Руският президент Владимир Путин заяви, че се е съгласил на размяната на Алексей Навални няколко дни преди смъртта му в наказателна колония, където излежаваше присъда от 19 г. затвор. Путин каза, че е имал едно условие за размяната: „Да не се връща“. Президентът нарече смъртта на Алексей Навални тъжно събитие.

„Що се отнася до г-н Навални. Да, той почина, това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи, когато хора са умирали в затвора, но това не се ли е случвало в САЩ? Случвало се е, и то неведнъж“, каза Путин, цитиран от „Комерсант“.

„Няколко дни преди смъртта на Навални ми казаха, че има идея той да бъде разменен за няколко души в затвори в западни страни. Може да ми вярвате, може и не. Човекът, който говори за това, още не беше довършил изречението си, когато казах, че съм съгласен. Но, за съжаление, се случи това. При едно условие се съгласих: ще го разменим, но той да не се връща. Но такъв е животът“, каза Путин.

Същевременно пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вдовицата на Навални Юлия е имала възможност да дойде в Русия и да види мъжа си, но е предпочела да остане в чужбина, предаде ТАСС. "Вдовицата на Навални много пъти имаше шанс да дойде в Русия и да види мъжа си. Тя предпочете да остане в чужбина. Защо? Вие можете да отговорите на този въпрос", каза Песков на чуждестранен журналист, говорейки с него на английски език.

За инцидентите по време на изборите

Подобни инциденти като разпиляване на бюлетини в избирателните секции са "най-малкото недемократични": "Това е лошо, защото ако ти самият не искаш да гласуваш, ако не харесваш някого, това е едно. Но ако решиш да се гавриш с тези хора, които са дошли и са сметнали за необходимо да гласуват, и не се интересуваш от тяхната позиция, това е лошо".

Опозицията може само да бъде похвалена за това, че е призовала хората да дойдат до урните още на обяд: "Ако опозицията е сметнала, че е необходимо да дойдат и да гласуват, без значение за кого, но да дойдат и да гласуват, това вече е добре, браво". "Доколкото разбирам, това всъщност не е имало никакъв ефект."

За предложението на Макрон за примирие, докато трае олимпиадата

Русия може да разгледа предложението за олимпийско примирие, но не планира да води преговори, "защото на противника му свършват патроните", каза руският президент.

Русия знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна, каза на пресконференцията Путин и допълни, че те масово умират там, съобщава ТАСС.

"Въоръжени военнослужещи на страни от НАТО присъстват там, ние знаем. Чуваме и френска реч там, и английска реч. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там, и то масово", каза той. Путин обърна внимание на факта, че френският президент Еманюел Макрон, който преди това направи изявления за евентуално изпращане на войски в Украйна, вече е успял да внесе "корекции" в позицията си.

"В смисъл, че този контингент ще има второстепенни функции, ще се занимава с обучение на военнослужещи в Украйна, ще обяснява как да се използва западната техника и някои други функции от този род", каза руският президент и допълни, че "това не е много по-различно от това, което правят наемниците", цитира го БТА.

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане и тази възможност все още не е пропусната, информира ТАСС. Според руския държавен глава с агресивната си външнополитическа реторика френският президент Еманюел Макрон "иска да прикрие малко вътрешнополитическите проблеми".

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован, коментира още Путин.

За изборите в САЩ

Русия няма предпочитания към кандидатите за президент на САЩ, ще работи с този, който бъде избран, заяви водещият кандидат за президент на Русия и действащ държавен глава Владимир Путин на пресконференция снощи в предизборния си щаб, предаде ТАСС.

"Нямаме предпочитания към нито един от кандидатите за президент на САЩ. Ще работим с когото и да е, на когото избирателите ще гласуват доверие", каза Путин. Същевременно той коментира, че политическата ситуация в САЩ "не е демокрация, а катастрофа, на която се смее целият свят".

В отговор на въпрос на журналист от чуждестранна медия относно демократичните процедури в САЩ и някои други западни държави, Путин каза: "Целият свят се смее на това, което се случва. Ние се държим по-сдържано, отколкото техните опоненти в други страни по света, но това е просто катастрофа, а не демокрация".

Путин заяви, че руските избори са демократични, докато САЩ използват административни ресурси, за да атакуват един от кандидатите за президент. Той каза още, че е очаквал негативната реакция на Запада на президентските избори в Русия.

"Що се отнася до реакцията на някои чужди държави: тя е очаквана. Какво искахте от тях - да станат и да аплодират? Те се борят с нас, и то с въоръжени средства", каза Путин.

За отношенията със Запада

Реакцията на Запада на президентските избори в Русия не е изненадваща: "Какво искахте от тях да станат и да ръкопляскат? Те се борят с нас, и то с оръжие."

Западните държави ще действат "по-изтънчено" срещу Русия поради появата на "нови поколения специалисти", които "реално оценяват настоящите събития", но няма да променят целите си.

В бъдеще не е изключено да се стигне до пряк конфликт между Русия и НАТО, въпреки че никой не е заинтересован от това: "Мисля, че в днешния свят всичко е възможно. Но това ще бъде на крачка от пълномащабна трета световна война. Мисля, че едва ли някой се интересува от това."

За приоритетите на новия мандат

"Преди всичко трябва да решим задачите в рамките на специалната военна операция, да укрепим отбранителните способности, да укрепим въоръжените сили."

Основните задачи за развитието на страната бяха изложени в неотдавнашното обръщение към Федералното събрание. Плановете, изказани в него, са разработвани в продължение на няколко месеца: "Всичко е осъществимо, всичко е изчислено.

За това дали Путин е мечтал за такива изборни резултати

"Мечтаех за силна, независима, суверенна Русия. И се надявам, че резултатите от гласуването ще позволят на всички нас, заедно с руския народ, да постигнем тези цели".

Източници: "Комерсант", obektivno.bg, dnes.dir.bg, БТА, ТАСС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев