АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЕДНО ПРИ РАДЕВ ЗА МАНДАТА, НО ПП-ДБ СА С РЕЗЕРВИ КЪМ ИМЕНА В КАБИНЕТА "ГАБРИЕЛ"

Заедно при Радев за мандата, но ПП-ДБ са с резерви към имена в кабинета "Габриел"
18.03.2024 / 13:09

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В президентството представители на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС влязоха заедно. По време на връчване на мандата присъстваха

Теменужка Петкова, Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева, както и Николай Денков и Кирил Петков.

Пред Радев Теменужка Петкова, която е зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС заяви, че кандидатът за премиер Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. "Смятаме, че това е една достойна кандидатура", обяви Петкова.

"Имате седем дни за структура и състав на кабинет", каза Радев. "Приемам мандата с чувство за отговорност", заяви Габриел при получаване на мандата. Мария Габриел има срок от 7 дни да върне папката с мандата на Радев.

На излизане от президентството Габриел посочи, че имат нужда от максимално кратко време и изрази надежда, че ще го покажат и в следващите 24 часа ще финализират споразумението.

"За нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че ние сме заедно и имаме принципи", коментира тя. "Ние нямаме различия по отношение на приоритетите за страната, но и приоритетите и реформите да вървят рака за ръка", допълни Габриел. "7 дни е срок, който аз не приемам, ние трябва в максимално кратко време да изчистим това, което остава", каза още Габриел.

По думите ѝ още този следобед продължават преговорите. "

На свой ред настоящият премиер в оставка Никола Денков обяви, че едва днес са видели кои са проектоминистрите за кабинета "Габриел" и към настоящия премиер тези имена за тях са неприемливи.

"Това, което беше представено като проектосъстав, в този вид това за нас е неприемливо. След като приключат преговорите и когато има общо съгласие, тогава с г-жа Габриел ще ви кажем кое е прието и кое не", посочи той.

"Ясно е, че в пакет трябва да вървят и Споразумението, и състава на МС. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано Споразумението или не. Вчера ни казаха, че не, а днес - че ще го подпишем. Нашето разбиране е, че трябва да се подпишат заедно", каза Николай Денков.

Ако ГЕРБ-СДС върнат неизпълнен мандата, Радев ще даде папката на втората по големина парламентарна група, според Конституцията. Кандидатът на ПП-ДБ също ще разполага с една седмица. След това Радев, според Конституцията, трябва да връчи третия и последен мандат на някоя от парламентарните групи, като не е задължително тя да е третата по численост в НС.

Миналата седмица Радев проведе консултации в президентството с всички парламентарни групи.

Припомняме, че в неделя възникна напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В неделя вечер на брифинг от ГЕРБ-СДС заявиха, че ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорят. Ако ли не, връщат папката с мандата и правителство с този мандат няма да има.

Преди връчването на мандата се появи и списък със спряганите министри в кабинета, предава NOVA. Досегашният премиер акад. Николай Денков става вицепремиер по европейските въпроси. Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова вероятно ще бъде сменена от Деница Сачева. Досегашният министър на отбраната Тодор Тагарев вероятно ще бъде сменен от Христо Гаджев. За министър на образованието е спряган Красимир Вълчев, вместо досегашния Галин Цоков. Министърът на енергетиката вероятно ще бъде Жечо Станков, вместо Румен Радев.

Ето и пълен списък на министрите:

Мария Габриел – министър-председател и министър на външните работи;

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството;

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев - министър на отбраната;

Атанас Славов - министър на правосъдието;

Красимир Вълчев - министър на образованието;

Катя Панева - министър на здравеопазването;

Кръстьо Кръстев - министър на културата;

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Росен Желязков - министър на иновациите;

Жечо Станков - министър на енергетиката;

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Зарица Динкова - министър на туризма;

Димитър Илиев - министър на спорта;

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев