АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАТРИАРХ КИРИЛ ЗА КОНЧИНАТА НА НЕОФИТ: СВЕТЛИЯТ МУ ОБРАЗ ЩЕ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ В СЪРЦЕТО МИ

Патриархътна Москва и цяла Русия Кирил
15.03.2024 / 13:44

Руската православна църква, в лицето на предстоятеля ѝ - патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, изрази съболезнованията си във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Писмото е публикувано на официалната интернет страница на руската патриаршия.

Ето какво пише в посланието, адресирано до Светия синод на БПЦ:

До Светия Синод на Българската православна църква

Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в Господа събратя архипастири!

От името на Руската православна църква Ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

С лично благочестие и вярност към Христовата Църква, с молитва и многогодишни ревностни трудове в духовното лозе на българското православие починалият святител придобива за себе си наистина добро име и добра слава (Притчи 22:1).

За нас е скъпо, че значителна част от живота му е свързана с Московската духовна академия, където ясно се разкриват неговите богословски и музикални таланти. След избирането му на патриаршеския престол покойният многократно посещава пределите на Руската църква, чиито верни чеда са пропити с искрена любов и уважение към него.

По време на първото си посещение в Москва през 2013 г. той освети основния камък на храма в чест на забележителния син на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски.

Спомням си доброто братско общуване с Негово Светейшество патриарх Неофит, чийто светъл образ ще остане завинаги в сърцето ми.

Нека милостивият Господ упокои душата на Своя верен раб в селенията на праведните, където няма нито болест, нито скръб, нито въздишка, а живот безкраен.

Вечна и блажена памет на новопочиналия патриарх Неофит!

Източник: epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев