АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ" В ЗАЩИТА НА МИЛАН ДИМИТРОВ: ВЕЧЕ ГОДИНА И ПОЛОВИНА ЛЕЖИ В ГРЪЦКИ ЗАТВОР ПО АБСУРДНИ ОБВИНЕНИЯ ОТ САЩ

"Възраждане" с декларация в защита на Милан Димитров: Вече година и половина лежи в гръцки затвор по абсурдни обвинения от САЩ
15.03.2024 / 13:38

След вчерашния си протест пред сградата на американското посолството у нас в подкрепа на Милан Димитров, днес "Възраждане" прочете и декларация в негова защита. По техни данни Димитров е обвинен в незаконен износ на електронни схеми в Русия и заплашен от екстрадиция в САЩ.

На вниманието на Мария Габриел! Милан Димитров е жертва на американското правосъдие с абсурдни обвинения. Брат му пред "Гласове": Вината му е, че майка ни е рускиня.

Декларацията прочете от парламентарната трибуна лидерът на партията и председател на парламентарната ѝ група Костадин Костадинов. Докато той говореше, депутатите от "Възраждане" издигнаха надписи с апел "Свобода за Милан".

По думите на Костадинов Милан Димитров е държан вече година и половина в гръцки затвор "по искане на американски прокурор, защото американският прокурор вярвал, че българинът бил извършил забранена търговия с Руската федерация". "Роднините на този българин протестираха пред американското посолство и поканиха всички българи да дойдат и да видят каква е истината за един арестуван и държан незаконно година и половина българин", посочи Костадинов, цитиран от БТА.

"Интересно бе, че от чуждото посолство поне в началото заявиха, че ще приемат бащата, жената и брата на Милан Димитров, който вече година и половина и лежи, абсолютно невинен в гръцки затвор по искане на американски прокурор. Десет минути след началото на протеста от американското посолство отказаха да приемат бащата, брата и жената на Милан Димитров. Не казаха защо, те не дават обяснения", добави депутатът и изтъкна, че роднините на Димитров вече година и половина безуспешно искат среща - разговор с представител на посолството.

Роднините на Милан Димитров донесоха на импровизирания брифинг и показаха пред медиите материалите, заради които Милан Димитров година и половина гние в гръцки затвор, посочи Костадинов. Според него интересното е, че тези материали въобще не са напускали България никога. Още по-интересно било, че идват от САЩ.

"И знаете ли какво пише на тях - че не се нуждаят от някакъв специален лиценз и няма нужда от вторично споразумение за изпращането им в трети страни. Безобидна продукция, която си стои опакована вече шест години. Обвинението срещу Милан Димитров е от 2018 г. По-интересното е друго обаче, оказа се, че обвинен е и неговият баща, тъй като фирмата е семейна".

Костадинов изтъкна, че обвинението към Милан Димитров е, че увреждал интереса на САЩ, а към неговия баща - че помагал на своя син. За Милан Димитров обвинението иска осемдесет години затвор, а за 70-годишният му баща иска 60 години затвор, добави Костадинов.

"Българската държава през целия този период не си мръдна пръста за един български гражданин. Миналата година трябваше да изпратим един от нашите депутати - Ангел Георгиев, да намери адвокат и да отиде да присъства в залата, за да можем да изискваме все пак от българското външно министерство някаква реакция. Оттам се оправдаха, че не могли да изпратят представител от посолството и консулството, защото били в отпуска. Българската държава е в отпуска, тя не може да защитава българските граждани", добави Костадинов.

По думите му роднините на Милан Димитров отново ще организират протест пред американското посолство.

По време на декларацията от залата се чуваха възгласи, свързани с изтичането на времето за изказването, а народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков повтори мантрите им в процедура по начина на водене депутатите от "Възраждане" днес, в деня на национален траур, „за смирение“. "Може ли за един ден да бъдем смирени, свикнали сме с вашата агресия, с вашия речник, но може ли за един ден да се смирите. Просто трябва да бъдем на висотата на институцията", апелира Божанков.

Междувременно заради реплики от зала се наложи председателят на парламента Росен Желязков да се обърне към депутата Петър Петров от "Възраждане". Ще ви отстраня от заседанието, ако не се държите, така, както подобава на претенцията, която имате за себе си, заяви Желязков.

Последва отново процедура към председателя. В нея депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" припомни, че правилникът на парламента забранява да се отговоря на декларация. "Декларацията е в защита на един българин", заяви той.

https://glasove.com/novini/vazrazhdane-s-deklaratsiya-v-zashtita-na-milan-dimitrov-veche-godina-i-polovina-lezhi-v-gratski-zatvor-po-absurdni-obvineniya-ot-sasht

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев