АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАРЛАМЕНТА В ПАМЕТ НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна заседанието на Народното събрание
14.03.2024 / 10:10

Парламентът почете с минута мълчание паметта на Негово светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски. Председателят на Народното събрание Росен Желязков отправи призив.

"Вчера загубихме духовният баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи. Ще го запомним като радетел за единство.

Призовавам да почетем с минута мълчание паметта му и да се помолим за упокой на душата му", каза Желязков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи кончината на патриарх Неофит като тежка загуба за България и православната ни църква.

"Свят, достоен човек. Църквата е от дясната страна. Приемам го като тежка загуба за България и църквата", каза той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също определи смъртта на патриарх Неофит като голяма загуба и изтъкна неговият принос за обединението на православната ни църквата.

"Той беше човекът, който успя да преодолее всички ефекти от братоубийствения разкол в БПЦ, да се надяваме, че неговият наследник ще го продължи", коментира той.

Ирена Анастасова от БСП каза, че патриарх Неофит ще остане в спомените на българите като един разумен, благ и високо ерудиран духовник, който никога не е правил компромис в личния и професионалния си живот.

"Да дава разум на политиците. Държавата е в тежко състояние и имаме нужда от хора като него – мъдри, спокойни, разумни, мислещи за народа и страната", добави тя.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев