АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА С ПОРЕДНА ИНИЦИАТИВА

Борба с трафика на хора
14.03.2024 / 10:04

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), съвместно с фондация „Инициатива съпричастност”, на 12 и 13 март проведе превантивни дейности, насочени към лица със специални потребности и техните родители. Инициативата е по линия на надграждане на партньорските инициативи за превантивна работа с фокус обхващане на уязвими групи.

В рамките на кампанията се работи по превенция на всички форми на трафик на хора. Предвид актуалните тенденции в област Сливен, се постави акцент върху сексуалната и трудова експлоатация, както и върху новите фактори за въвличане в престъплението, рисковото поведение в интернет и опасностите в социалните мрежи и приложения за запознанства и чат.

Използвани бяха поредица от аудио-визуални продукти, показващи връзките между трафика на хора и киберпрестъпността, с фокус набелязване и примамване на потенциални жертви, чрез манипулации и заблуди в социалните мрежи.

В процеса на работа с лицата със специални потребности специално внимание беше отделено на безопасните взаимоотношения чрез специализиран наръчник, даващ насоки относно вземането на предпазни мерки за безопасна връзка.

Родителите от своя страна получиха образователни наръчници с последователни насоки какви защитни мерки могат да предприемат, за да предпазят децата си от въвличане в трафик на хора, както и препоръки за безопасност от попадане в онлайн сексуална експлоатация. Всички специализирани наръчници са предоставени на МКБТХ Сливен от фондация „А21“-България.

Беше поставен акцент и върху докладването на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. Специално внимание се отдели на това, че линията е безплатна, денонощна и могат да се подават сигнали анонимно в рамките на България и целия Европейски съюз.

Хората с нарушения в развитието и с физически увреждания стават все по-често жертви на трафиканти с цел сексуална експлоатация, принудителна просия и фиктивни бракове.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев