АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. Д-Р ИВАН ИВАНОВ: СЛЕДВАЩИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ ТРЯБВА ДА Е МЪДЪР, СМИРЕН И ТЪРПЕЛИВ

Протойерей проф. д-р Иван Иванов от православната ни църква в Рим
14.03.2024 / 09:03

"Следващият български патриарх трябва да бъде мъдър, смирен и много търпелив духовник". Това каза пред БНР протойерей проф. д-р Иван Иванов от православната ни църква в Рим.

"Следващият български патриарх трябва да се поучи от делото на своите предшественици, които бяха ерудити, дипломати, хора на духа, на писмото и четмото, хора, които уважаваха всички. Следващият български патриарх трябва да е обединител на всички тези човешки качества, изпълнител на Евангелието и традицията на Българската църква и нейните канони", добави той.

По думите му не трябва да спира желанието за мир и равнопоставеност първо между духовниците в Българската православна църква. Трябва да има единомислие, братство, равенство, зачитане на човешките права, всичко, разписано в законодателството както на църквата, така и на държавата, отбеляза проф. Иванов.

В предаването "Преди всички" той посочи как ще запомним патриарх Неофит, който почина снощи на 78-годишна възраст:

"Трябва да го запомним като човека на духа, изключителен ерудит, изключителен духовник, човек православен християнин, който отдаде живота и делото си за развитието и просперитета на Българската православна църква и на българската държава, изобщо на целия български народ. Това беше човекът, който преживя нелеките години на проблеми, които имаше както обществото, така и църквата, но успя да ги преодолее с изключителен християнски пример, с неговото търпение, смирение пред Господ и Българската църква и с изключителната му жертвоготовност в името на доброто, на мира и разбирателството между всички човеци. Дядо Неофит показваше достойно как един християнин трябва да живее своя живот. /.../ Дядо Неофит показваше как може да се преодолеят всички човешки конфликти вътре в самия църковен организъм, за да може църквата да върви напред. Той показваше това със своя пример, със своето дело, със своето смирение".

В тези дни трябва да поискаме прошка от Бога и да се поучим от делото на нашия учител, на нашия духовен отец Неофит, призова протойерей проф. Иванов.

Според него разделението между духовниците, което се наблюдава в последните дни, ще бъде преодоляно в името на прошката.

По думите му смирението, търпението и зачитането на човешките ценности са пътят към преодоляването на противопоставяния и конфликти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев