АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНОДЪТ СВИКВА МИТРОПОЛИТИТЕ СЛЕД СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит
14.03.2024 / 08:57

На заседание в днешния ден Светият Синод трябва да определи кой ще поеме временното ръководство на Православната ни църква, след кончината на патриарх Неофит. Според устава, Светият Синод се ръководи от старшия по митрополитско служение член. Изборът на нов патриарх става най-късно до четири месеца след смъртта на предишния.

На това извънредно заседание на Светия синод се очаква да бъде определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество.

Според Устава на Църквата, "когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав и ръководи делата на Българската православна църква - Българска патриаршия до избирането на наместник което се извършва в седемдневен срок от овдовяването на патриаршеския престол".

Наместникът предприема необходимите стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в определен неделен ден епархийските избиратели.

"Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит поне пет години; да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред", се казва в Устава на Българската православна църква.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите - митрополити и епископи; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Припочнаме ви, че съобщението за кончината на патриарх Неофит беше обявена в полунощ от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

"Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва, ведно със Светата православна църква, към Всемилостия Бог, да упокои душата на нашия скъп патриарх в Божието царство, във вселението на праведните. И го настани сред избраните отдясно – където с небесните войнства да възпява във вечността с приятен глас Бога. Вечна, блажена да бъде паметта на светейшия наш отец Неофит –Патриарх Български и митрополит Софийски. Царство му небесно! Бог да го прости!", заяви епископ Герасим.

Неофит е починал от полиорганна недостатъчност във ВМА, след като Негово светейшество постъпи там в края на ноември 2023 година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев