АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПИТЕ ЛИ С ДЪРВЕНИЦИ?

дървеници
12.03.2024 / 11:20

Дървениците са дребни, кръвосмучещи, пълзящи насекоми, с изключително широко разпространение. Установени са 92 вида на ектопаразитите, които, според последните научни изследвания са връстници на динозаврите. Благодарение на своята резистентност и мутации обаче, те оцеляват чак до наши дни. Представителите на Семейство Паразитни дървеници се срещат по всички континенти, преобладаващо в умерения и тропичен пояс. Сред най-разпространените видове е т. нар. креватна или постелна дървеница, чийто каламитет през последните няколко години доведе градове като Париж и Лондон до психопаника и инсекотофобия. Заради лавинообразното разпространение на издържливите и трудно изтребими инсекти, в някои от най-големите градове и летища на Европа вече се прилагат нетрадиционни мерки - като например гореща телефонна линия за справяне с шока от набезите на дървеници, проверка на самолетния багаж със специално обучени кучета, улавящи миризмата на дървениците и др. Глобализацията, туризмът и световният стоков обмен се оказват катализатор за невиждания трансфер и многохиляден ръст (между 4 000 и 6 000 пъти) на популацията от дървеници в Европа през последните две десетилетия, след значителното й намаляване в средата на ХХ век, вследствие масовата употреба на силни инсектициди след края на Втората световна война.

Както става ясно от наименованието й, за Креватната дървеница (Cimex lectularius) най-предпочитаното обитание е около мястото за спане на човека. Причината е, че тя е инсект, който се храни само нощем, кръвосмучейки от Хомо сапиенс. (Според учените го прави още от ерата, когато човешкият вид е живеел в пещери. Напоследък, освен в домашните спални, дървениците все по-често разгръщат своите колонии в общежития, хотели, къщи за гости, старчески домове, болници, киносалони, самолети, летища и други обществени места. Причините за това са няколко. На първо място - занижената обществена хигиена и някои екстравагантни разбирания на зелените активисти, на второ – рязко нарасналия интензитет на междуконтинентална миграция, на трето (но не последно) – биологията, виталитета и специфичния начина на живот на дървениците. По пътя на еволюцията си, организмът им е развил предимства, осигуряващи изхранването, размножаването и оцеляването на вида в ареала около човека. Затова и битката с тях е трудна, изискваща знания, умения, съоръжения и упоритост. Дървениците са невидими през деня, тъй като са активни нощем. През светлата част на денонощието те се крият в малките пукнатини, пролуки и цепнатини на мебели, стени, контакти, плочки, плоскости, килими, книги, картини и др., с дебелина на банкова карта (понякога и по-малка), а също под ръбовете, в гънките и в драпериите на тъкани и завивки. Но най-често, по обясними причини, се загнездват в дървените части на легла, дюшеци, матраци, в подматрачните рамки и нощните шкафчета. Това им осигурява близост до техния гостоприемник.

Червената ни лампа за наличие на дребните кръвосмучещи би трябвало да светне веднага, ако се натъкнем на малки точици кръв или кафеникави петънца по спалното бельо. Обикновено те са резултат от изхвърлянето на екскременти от посетилата ни хапеща твар (а може и да сме смазали в просъница някоя неканена гостенка дървеница). Ако този индикатор е съпроводен и със сърбеж и поява на кожни зачервявания и ухапвания, то най-вероятно имаме проблем, към чието решаване трябва да пристъпим веднага. Кожните реакции – пъпки, подутини, зачервявания, се появяват най-често по ръцете и краката (откритите части на тялото при сън), по-рядко по шията и лицето и по изключение по други меки части на тялото. Ще разпознаем ухапванията от дървеници по геометричните форми, които имат – линия, триъгълник, елипса и пр., и по това, че нямат център с видимо пробождане с жило. Това се дължи на факта, че дървениците имат по-сложна смукателна система, и че ако не намерят подходящ кръвоносен съд, пробиват кожата в съседство в търсене на друг. Следата от ухапване от дървеница обикновено е малка червена подутина. При хора с алергична реакция, може да се стигне до големи подутини. Много важно е да се предвиди и вероятността от настъпване на по-тежка алергична реакция. В този случай е наложително да се потърси лекарска помощ. Добрата новина е, че досега не е установено креватните дървеници да са преносители на епидемии и други опасни болести.

Любопитна подробност е, че през Средновековието, когато съжителството с различни дребни паразити – въшки, бълхи, дървеници и др., е било прикривано под пищни перуки, одежди, балдахини и парфюми, лечението с помощта на дървеници е било широко разпространено За съжаление и днес, в нашата високоразвита и високотехнологична епоха, зачестяват случаите, в които под пласта от елитарен лукс изпълзяват дървеници. Всъщност, никой не е застрахован от инвазията на тези неприятни, плодовити и подмолни същества. За да се справим с тях, трябва преди всичко да следим за стриктната си битова и лична хигиена и да извършваме периодични проверки на спалнята и другите помещения под риск – килери, библиотеки, места за куфари и багаж, мазета и пр. По-малко вероятно е да срещнете дървеници в кухнята и банята – те предпочитат тъмни, сухи и топли места с температура от 18 до 35 °C.

Ако сте собственик на бизнес, свързан с пребиваването на множество хора, добре е да включите проверката за дървеници в протокола за почистване, възложен на вашия персонал. Под особено внимателно обследване трябва да бъдат леглата, креслата и диваните. Прецизно трябва да се проверяват също възглавниците, завивките, дюшеците, спалното бельо, матрака, подматрачната рамка, пружинната кутия, таблите на леглото, включително периметъра около болтове, винтове, контакти, первазите на пода. Рискови зони са също нощните шкафчета, бюрата, масите, скриновете, рафтовете за багаж, столовете и другите мебели в близост до мястото за спане (линк).

А ако се натъкнете на компрометиращите вашия дом или бизнес инсекти, без колебание се обърнете към специализирана фирма за дезинсекция по няколко причини. Първата от тях е, че битката с креватната дървеница е неравна. При скоростта си на размножаване (една женска снася от 200 до 500 яйца за два месеца), дървениците могат много бързо да обсебят голяма част от вашия дом, хотел или хостел, а вие ще сте сами срещу тази бореща се за оцеляването си армия. Втората причина е, че любителските средства за борба с дървениците са по-скоро палеативни – те могат да редуцират разпространението им за определен период, но заедно с това да ги направят резистентни към прилагания препарат. Все пак, нека не забравяме, че тези екзопаразити са преминали през многомилионни климатични и биологични изпитания и са мутирали до една от най-устойчивите и неизтребими форми на живот на планетата. Третата причина е, че специализираните дезинсекционни фирми разполагат с необходимото оборудване и с качествени препарати, гарантиращи успешното справяне с нелицеприятното нашествие.

Ето и няколко прости правила за предпазване от дървеници:

• По време на пътуване избягвайте да поставяте багажа си на пода или на места, за които може да се предположи наличие на дървеници.

• Закопчавайте плътно куфарите и чантите си, използвайте затворени найлонови пликове за бельото и нощните си принадлежности, по възможност и за дрехите и обувките.

• Преди да разопаковате багажа си в хотелска стая, направете щателен оглед на леглото, включително под него, на околните мебели, постелки, контакти, картини и текстил

• След прибиране у дома е желателно да изперете всички дрехи, обувки и пособия с гореща вода (над 60 °C), включително пътните сакове и куфари и по възможност да ги изсушите в сушилня на висока температура. Друг вариант е да замразите пътния си багаж за няколко часа във фризера, тъй като дървениците не могат да оцелеят за дълго при минусови температури.

• Периодично – на два-три месеца, обследвайте дома, и особено спалните помещения, за дървеници.

• По възможност не използвайте мебели втора употреба.

• Поддържайте добра битова и лична хигиена. (Едно изследване на университета в Шефийлд показва, че миризмата на нечисти дрехи особено силно привлича дървениците.)

• По-добре е да разсеете съмненията си, ангажирайки специализирана фирма за дезинсекция, отколкото да се окаже, че вие, семейството ви и съседите ви съжителствате с дървеници.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев