АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТИЯТ СИНОД ЗАСЕДАВА ДНЕС, СВЕЩЕНИЦИ ПРОВЕЖДАТ ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ

Синодалната палата
12.03.2024 / 10:49

На 12 и 13 март в Синодалната палата ще се състоят заседания на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) в пълен състав. Това се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия на 26 февруари.

На заседание днес се очаква Светият Синод да преразгледа решението си от края на февруари, с което висшите духовници промениха правилата за избор на митрополити - без участието на епархийските събрания, съобщава БНР.

Това стана непосредствено след касирането на изборите за нов Сливенски владика.

По време на заседанието се очаква да бъдат изразени мнения "за" и "против " наредбата.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф първи изрази становище и определи наредбата като "комунистическа осанка в устава на църквата".

Варненскопреславският митрополит Йоан, който е временен наместник на Сливенската епархия, оттегли наредбата и предложи нов избор през април.

Последва го врачанският митрополит Григорий, а след това и пловдивският митрополит Николай. Който предложи да бъде зачетен изборът на събранието от 18 февруари.

Русенският владика Наум уточни, че е подкрепил принципното мнозинство в името на църковното единство и призова за свикване на църковен събор.

Богословът проф. Иван Желев коментира очакванията от заседанието днес: "Трябва да отменят наредбата, за да продължат по правилата на устава. Парадоксът е, че тя го отменя. Или ще се отмени процедура процедурата, или ще се намери друг ход от тази трудна ситуация, в която владиците сами се вкараха", каза той

Представители на сливенската епархия се събират на молитвено събиране пред софийската синодална палата в 8.30 часа. Според проф. Иван Желев е организиран контрапротест.

"Пловдивска митрополия готви контрапротест, задължават всички свещеници да дойдат, очакват се 30-40 автобуса да пристигнат", посочи още професорът.

Протестиращите свещеници тръгнаха към София без благословията на наместника на овдовелия престол на Сливенска митрополия Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Те настояват да бъде признат изборът на епископ Йеротей за сливенски митрополит.

"Ще постоим днес пред Светия Синод, ще изкараме транспаранти, каквото трябва да чуят нашите искания и следобеда ще се приберем. Появиха се неща, които не съм очаквал, че ще се появят. Защото Негово високо преосвещенство митрополит Йоан - Варна Преславски каза, че се извинява за това, че той се е объркал, че ги е информирал погрешно, че са направили голяма грешка като са касирали изборите и обеща да се поправят тези неща, а след това разбираме, че в своите изказвания до София е направил съвсем друго", каза един от протестиращите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев