АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРЛОС КОНТРЕРА: НЯМА СИГУРНОСТ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ

 Карлос Контрера Снимка: БГНЕС
12.03.2024 / 10:22

По улиците няма сигурност, категорично заяви пред БНР общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. В четвъртък Столичният общински съвет ще заседава извънредно по темата за сигурността.

"Спорадично назад във времето въпросът с бежанците избухва в обществото. Тече зловредна кампания, която се води от държавните институции - проблемите да се омаловажават, слушаме за битови инциденти", коментира той.

Огромната част от хората в бежанските центрове не са бежанци, а са нелегални мигранти, твърди общинският съветник и обясни:

"Единствените бежанци в България в момента са тези от Украйна - това са хора, които преминаха през граничните пунктове със своите документи, и са настанени в България. Всички други са нелегални мигранти, защото 100% от тях са преминали незаконно границата и са вкарани в държавата я от каналджии, я от безхаберието на МВР".

По думите му няма никакъв контрол. Ако не беше случаят от бул. "Витошка", нещата щяха да продължават по същия начин, смята той и добави: "Те се бият вътре непрекъснато. Ходят по улиците, тормозят граждани".

"Това, което предлагат Борисов и Пеевски, няма да проработи - това е пиар и е абсолютна глупост", изказа мнението си Карлос Контрера относно идеята със законови промени да се подсили Гранична полиция, които да охраняват и бежанските центрове. Общинският съветник подчерта, че един конкурс в МВР може да продължи година - две, а освен това няма и кандидати. Това за него е "абсолютна димка".

"Този законопроект е пълна глупост и цели да залъгва обществото", категоричен е той.

"Имаме проблем и ако искаме да го решим, трябва да се изпратят части на жандармерията, центровете да станат от затворен тип, тези в София със сигурност трябва да се изнесат извън населените места, някъде около турската граница", предлага Контрера.

По думите му лагерът в Харманли е с капацитет 1500 души, а в момента е запълнен със 600 души, които са на свободен режим. Според него този лагер незабавно трябва да се изведе далеч от населеното място.

В предаването "Преди всички" общинският съветник обясни, че в "Овча купел" проблеми създават афганистанци. Той попита защо в бежанския център няма въоръжена охрана. И анонсира, че довечера от 18.30 часа ще има протест в квартала.

"Общинска полиция не трябва да бъде на 100% ангажирана и да върши работата на жандармерията, защото това ще наруши техните обходи и други дейности, които извършват в други точки на града. Тя може да бъде засилена в района на джамията и Лъвов мост. Но що се касае до центровете за настаняване на нелегални мигранти - там трябва да бъде жандармерията и жандармерията там трябва да седи с автоматите", коментира съветникът от ВМРО.

Той е категоричен, че институциите трябва да спрат да разсъждават като чиновници, а като управленци.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев