АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ: ЩЕ ИМА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО С ПРЕМИЕР МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Проф. Пламен Киров
11.03.2024 / 12:29

Конституцията не предвижда срок за консултациите при държавния глава. "Тя не е инструкция", уточни професорът по конституционно право

„Очаквам ротацията да бъде извършена. Това е термин от геометрията, а не от конституционното право. Ще има ново правителство с премиер Мария Габриел. Ще видим има ли договорка за състава на кабинета след преговорите от изминалите два дни. Президентът Радев можеше да ускори процедурата, но той постъпи благородно”. Това заяви проф. Пламен Киров в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той уточни, че Конституцията не предвижда срок за консултациите при държавния глава. "Тя не е инструкция", уточни професорът по конституционно право.

"Държавният глава изразява политически скепсис, защото се явява церемониал-майстор, а не лице, което да носи отговорност за едно служебно правителство. Предполага се, че няма да се наложи съставяне на служебно правителство. Въпросът е доколко президентът може да откаже да назначи за министър лице, което е неприемливо за него и дали при отказа служебният премиер може да предложи друга кандидатура. Това не става ясно от последните конституционни промени”, обясни проф. Киров.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев