АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП-ДБ НА КОНСУЛТАЦИИ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: ИМА СЪЩЕСТВЕН НАПРЕДЪК В РАЗГОВОРИТЕ С ГЕРБ

ПП-ДБ на консултации при президента
11.03.2024 / 12:19

"Трябва да отбележим, че през последните девет месеца вие носехте отговорност за управлението на страната. Осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС. Като се върнем девет месеца назад вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават".

Радев посочи, че консултациите са моментът, в който да се отговори на много въпроси.

Склонни ли сте да продължите по същия път или на базата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате отношенията си с партньорите и с властта.

Смятате ли, че ще има механично сливане на предложения от вас меморандум и споразумението на ГЕРБ – СДС? Или отиваме към принципно нов документ, така че да има устойчивост и предвидимост на управлението. Готови ли сте да подкрепите първия мандат или ще опитате да повторите следващите 9 месеца месеца с ваш мандат. Най-важният за мен въпрос е имате ли нужда от още време за тези преговори, попита Радев.

Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Според нас всичко това си струваше, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

След 9 месеца имаме приети два бюджета, имаме промените в Конституцията, имаме развиване на инвестиционните проекти и отпушване на основни проблеми, свързани с енергийния преход, осигуряване на финансиране на засегантите региони, отечете Денков.

Има съществен напредък в разговорите с ГЕРБ, заяви премиерът в оставка Николай Денков. Но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Така, че трябва да продължим с тези усилия, допълни Денков.

По- рано държавният глава се срещна с четирите представителки на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел. Те влязоха на консултации при президента Румен Радев, преди връчване на първия проучвателен мандат в рамките на 49-тото Народно събрание.

При държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на коалицията ГЕРБ-СДС: Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Мария Габриел не отговори на въпроса на президента Радев дали е готова да получи мандат за съставяне на правителство

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев