АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА: ВЕРОЯТНОСТТА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ СТОИ НА ДНЕВЕН РЕД

 Евелина Славкова Снимка: БГНЕС
07.03.2024 / 09:46

С оставката на премиера Денков нещата се форсираха. Лидерите трябва да седнат много бързо, ако ще водят разговори, и да решат - отиваме ли на избори или ще има нова версия на т.нар. сглобка.

Това каза в интервю за БНР Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд". Според нея президентът няма аргумент да бави процедурата. Съкращава се обаче възможността политическите лидери да водят сложен разговор.

Бойко Борисов в момента е в по-силна преговорна позиция. ГЕРБ логично ще искат да променят конфигурацията на Министерския съвет, отбеляза тя.

"С меморандума позволиха на Борисов да даде контраоферта, развързаха му ръцете. С този прибързан меморандум си затвориха възможността общ документ да бъде изработен на база на лидерски разговори, в които ГЕРБ нямаше да бъдат в толкова силна позиция."

ПП-ДБ избягваха доста време подписването на коалиционно споразумение. С месеци си чупим езика и казваме "сглобка" и "некоалиция", посочи социологът.

"За хората това е коалиция, не е "некоалиция", "сглобка" и т.н. В общественото мнение това е коалиция."

Ако партиите и лидерите смятат, че ще заблудят своя електорат, това са излишни игри, които затормозяват държавата, изрази мнение Славкова.

"Усещането в последните два месеца е, че разговорът слиза на ниво, свързано с постове, отколкото политиците да говорят за реформи", допълни тя.

Фоново се създава усещането, че вероятността да отидем на предсрочни избори стои на дневен ред, коментира Евелина Славкова в предаването "Преди всички".

В социологическите проучвания ГЕРБ запазва стабилни електорални позиции, но без голяма периферия, при ПП-ДБ се отчита спад от септември насам, каза още социологът. По думите ѝ, при евентуални предсрочни избори ГЕРБ ще бъдат в по-добра изходна позиция заради твърдото ядро, а ПП-ДБ ще бъдат в по-неизгодна ситуация.

Много е добре политическите партии да калкулират тази "заплаха" – нова политическа партия. Намираме се в контекста на "отвращение към това управление с близо 20% подкрепа на кабинета "Денков" и много ниско одобрение към Народното събрание", подчерта Славкова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев