АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ: ЗАСЕГА НЕ СЕ ОБСЪЖДА ХИПОТЕЗАТА "СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО"

Проф. Пламен Киров
05.03.2024 / 17:17

Няма срок, в който да се гласува оставката на кабинета. Гласуването може да се насрочи и след 8 март. Всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание

Няма срок, в който да се гласува оставката на кабинета. Гласуването може да се насрочи и след 8 март. Всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание, това казва пред Труд news” конституционалистът проф. Пламен Киров.

Интересно е дали Денков ще подаде оставка като министър-председател, или правителството ще подаде оставка въз основа на решение на Министерски съвет. И в двата случая при приемане на оставка - на правителството или на министър-председателя, правителството излиза в оставка.

От момента на гласуването се задейства процедура на чл. 99 на конституцията, т. е. президентът може да започне консултации. Той може да ги започне от деня, в който е гласувано решението за оставка, може от следващия ден, т. е. той няма срок да проведе тези консултации.

Може да ги забърза и в рамките на два часа да ги приключи. И след като приключи консултациите с всички парламентарно представени партии, президентът връчва проучвателен мандат, на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група, т. е. на ГЕРБ.

Има седемдневен проучвателен мандат, в който лицето, кандидат за министър-председател ще трябва да отиде да докладва на президента: Готов съм да съставя правителство, или съответно - Не съм готов.

Ако не мине, следва втори опит - същата процедура.

Между първия и втория опит президентът пак може да прави консултации. Там няма срок, кога да връчи втория проучвателен мандат. Ако и вторият опит е неуспешен, следва трети опит. В този случай е длъжен в седемдневен срок да връчи третия мандат. Той се връчва на парламентарна група и се смята, че в седемдневен срок парламентарната група трябва да посочи кандидат за министър-председател и съответно той да има още седем дни, в които да предложи състав.

Засега няма да обсъждаме хипотезата "служебно правителство".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев