АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСИЧКИ РЕГУЛАТОРИ ДА СЕ ИЗБИРАТ С ДВЕ ТРЕТИ МНОЗИНСТВО, ПРЕДЛАГА ИТН

Гроздан Караджов
05.03.2024 / 17:11

Всички органи, които се избират изцяло или частично от Народното събрание, да се гласуват с мнозинство от две трети, предлагат Гроздан Караджов и Цветан Предов от "Има такъв народ" в проект за допълнение на Закона за защита на конкуренцията, с който в преходните и заключителни разпоредби се променят още 23 закона.

Последните промени в конституцията не съдържат обективни критерии, по които Народното събрание следва да прецени на законодателно ниво за избора на членове в кои от органите, в чието конституиране НС участва, да предвиди в закона, че този избор се извършва с квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители, напомнят депутатите от ИТН.

"Така Конституцията на Република България остави НС да прави тази преценка по целесъобразност, а не по правноустановени стандарти. Това от своя страна създава реален риск тази преценка да се основава единствено и само на политически виждания за ролята и мястото на съответния орган, а от там и за създаване на реални възможности за политическа намеса в работата му", изтъкват те в мотивите към проекта си.

Източник "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев