АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНДРЕЙ ЯНКУЛОВ: ИМА ПЪЛЕН МОНОПОЛ НА ПРОКУРОРА ВЪРХУ РАЗСЛЕДВАНЕТО

Андрей Янкулов Снимка: БГНЕС
01.03.2024 / 10:29

От днес Законът за противодействие на корупцията е в сила в пълния си обем. Според текстовете дела, свързани с високата корупция, би трябвало да бъдат поети от разследващите инспектори в Комисията по противодействие на корупцията.

"Явно не е имало политическо разбирателство за това как ще протекат процесите по избора на ново ръководство. Оттам насетне то би трябвало да проведе конкурсите за назначаване на разследващите инспектори". Това коментира пред БНР Андрей Янкулов - старши експерт в Антикорупционния фонд и бивш прокурор.

Задачите да разкрива корупция по високите етажи на властта от ДАНС бяха прехвърлени в КПКОНПИ, напомни той и продължи:

"Това са първоначалните действия, които се извършват по идентифициране на първите информационни източници за това дали има извършено корупционно престъпление. Оттам на база на тази информация се образува наказателно производство и се започва с същинското разследване по реда на НПК. Това звено е съществувало в КПКОНПИ. Резултат от неговата работа не знаем. Одит на това какво е вършено в тези години по линия на разкриване на корупционни престъпления също не беше направен. Там е една голяма черна дупка за всякакви информации, сигнали, собствени разработки на комисията, от които никой не знае какво точно е произлязло".

С новия закон влезе в сила даването на разследващи правомощия на комисията, подчерта Янкулов. По думите му разследващите инспектори ще извършват разследване по НПК - ще извършват огледи, ще правят разпити и т.н. Той отбеляза, че такива инспектори въобще не е имало в комисията.

"Колко са тези инспектори и как са назначени? Предполагам, че някои, които отговарят на законовите изисквания, може би са били преназначени като такива, но за проведени конкурси никой не разбра. Съмнява ме да са проведени конкурси".

Според него обаче най-същественият въпрос е колко са делата, които трябва да се поемат.

"Кои разследвания трябва да бъдат прехвърлени в новата КПК - зависи не само от лицата в Закона за противодействие на корупцията, но другото условие е видът на престъплението", каза експертът.

Той обясни също, че когато се правят такива промени, по-често висящите производства се довършват от органа, който ги е започнал, а новите структури започват да се занимават с новите случаи. Сега обаче висящите производства трябва да бъдат прехвърлени в новата комисия:

"В някакъв момент ще бъде сложено допълнително отлагателно действие на този закон. Възможно е да се получи пинг-понг между институциите".

Проблемът е, че нямаме автономно разследване, категоричен бе Андрей Янкулов и уточни:

"Разследващият орган, независимо дали ще е част от съдебната власт или от МВР, или от тази антикорупционна комисия, сам по себе си той няма никаква автономност в едно разследване - той трябва да слуша за всичко прокурора, той взема крайното решение за изхода от разследването. Дори разследването да се извършва от такива инспектори в една нова комисия, разследването, което ще правят, отново би останало под пълния контрол на прокурора. Всяко разследване прокурорът може да го изземе от разследващия орган и да си го разследва сам. Разследващият орган може да бъде елиминиран от едно такова разследване и това би било напълно законосъобразно".

Скандалът "Нотариуса"

Според Андрей Янкулов изслушванията в комисията протичат странно. "Депутатите непрекъснато искат да чуват имена. Това е толкова абсурдно. И да ги научат депутатите тези имена, какво ще последва?", попита реторично той.

По думите му депутатите могат да одитират дейността на органи на изпълнителната власт, които през годините са се занимавали с тези случаи, както и на КПКОНПИ. Той подчерта, че КПКОНПИ сега е реформирана без никакъв анализ за това какво е правила тя досега и защо се налага тази реформа.

"Вчера голяма част от времето беше посветено на това да се изключи всякаква ангажираност на бившия премиер по казуса от депутати от комисията", отбеляза бившия прокурор. Според него се размива фокусът.

"Пак някак, малко като с концепцията за тази КПК - че се търсеше един байпас на прокуратурата", смята той и добави:

"Подобна идея се опитва да се наложи - че това ще е байпас на официалното разследване. Но то не може да бъде. Имаме пълен монопол на разследването по Конституция. Това не може да стане. Тази комисия не може да установява факти и имена, което после да има някакво значение, ако то не бъде установено в хода на едно наказателно разследване. А наказателно разследване, безпристрастно, не може да бъде проведено по конкретния случай - мисля, че всеки го разбира. Това не може да бъде заобиколено чрез една подобна комисия".

Няма интерес от пълното разплитане на цялата тази история, защото ако имаше такъв, още на следващия ден Невена Зартова трябваше да бъде извикана и да разкаже всичко, изказа мнението си Янкулов.

"Няма никаква воля за сериозно разплитане на целия този казус. /.../ Отчайващо е положението. Трябва да си дадем ясна сметка, че с този пълен монопол на прокурора върху разследването, върху ръководството на разследването, върху функцията по обвинение - виждаме до какви абсурди стига това на практика. Няма никаква нормална система за контрол и противотежести върху това как се осъществяват функциите в досъдебното производство. Ако не се осъзнае, много следващи пъти ще бъдем изправени пред същото".

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев