АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК И БЛС ПРЕГОВАРЯТ ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ ЗА БОЛНИЦИ

БЛС
16.02.2024 / 08:53

Отлагане на санкциите за болници, които не са осигурили минималното договорено заплащане за медицинския персонал – затова ще преговарят днес от Надзорния съвет на Здравната каса и ръководството на Лекарския съюз. Срещата е финална преди насрочения за събота Събор на съсловната организация. На него ще се даде мандат за подписване на анекс към Националния рамков договор – как ще се харчат парите за здраве през тази година.

Идеята за финансови санкции за болниците, които не могат да плащат минималните договорени за отрасъла заплати, е на Българския лекарски съюз. Тя е разписана в обсъждания от два месеца анекс към рамковия договор и трябва да влезе в сила от 1 март. Според председателя на организацията д-р Иван Маджаров това е притеснило надзорниците в Здравната каса. Той изрази позиция на Лекарския съюз.

"Винаги е по-добре да се подхожда внимателно. Не е необходимо да унищожим дадена болница в усилията си да я накараме да даде по-високи заплати, ако тя не може да го направи".

След преговорите в сряда председателят на Надзорния съвет на Касата доц. Михаил Околийски обясни, че санкциите няма да отпаднат, но вероятно ще се отложат във времето с конкретен срок в анекса. В проекта е заложено също отпадане на разрешителния режим за изследването ядрено магнитен резонанс, което ще се случва с направление от личния лекар. От Здравната каса предлагат изследването на биомаркери да се заплаща с публични средства. От Лекарския съюз не са съгласни.

"Тоест, от нашия бюджет за медицински дейности да изместим един ресурс, който досега се плаща със средствата на индустрията".

Предвижда се средно увеличение на цените на клиничните пътеки с 20 процента, като новите цени ще влязат в сила от 1 март. Цените в извънболничната помощ ще са валидни със задна дата от 1 януари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев