АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС ЩЕ РАЗГЛЕДА ИСКАНЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА ИЗБОРА НА БЕЛАЗЕЛКОВ И АТАНАСОВА

Конституционният съд
13.02.2024 / 15:41

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента за установяване на противоконституционност решенията на НС, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за ĸoнcтитyциoнни cъдии.

Атанасова и Белазелков положиха клетва на 26 януари, която не беше уважена от държавния глава. Радев сезира Конституционния съд и призова да не се пристъпва към клетва.

В мотивите си държавният глава подчерта, че е от изключителна важност за българската държавност авторитетът на Конституционния съд да бъде защитен.

Президентът припомни и новоприет член от Конституцията, който задължава парламента при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, които целят легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

"Налице е и съзнателен опит на мнозинството от депутатите да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата", посочи още Румен Радев.

Не се уточнява кои са тримата отсъстващи от заседанието. По информация на БНР, това са Атанасова и Белазелков, чиито избор атакува държавният глава, както с процедурни аргументи, така и заради записания в решенията 9-годишен мандат, както и Надежда Джелепова, която отсъствала по болест. Съдия докладчик по делото е Константин Пенчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев