АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САРАФОВ ИСКА ОХРАНА ЗА ДВАМА ПРОКУРОРИ, ПОЛУЧИЛИ ЗАПЛАХИ ЗА ЖИВОТА

Борислав Сарафов
13.02.2024 / 13:16

Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от правосъдния министър Атанас Славов да разпореди да бъде назначена охрана на двама прокурори от СГП, които в неделя са получили заплахи за живота си.

Лаконично Сарафов обясни, че единият прокурор е открил патрон в пощенската си кутия, а вторият, който е жена, е открил пред входа в дома си кръст от клони. Това и.д. главният прокурор разчете като директна заплаха и предупреждение към обвинителите да внимават в своята работа и обвърза заплахата пряко или косвено с разследването, свързано с действията на организирана престъпна група за натиск на магистрати, ръководена до убийството му от Мартин Божанов-Нотариуса.

Сарафов направи искането по време на изслушването си от Съдийската колегия по казуса "Нотариуса". Засега известно е, че по казуса е имало две проверки, свързани с двама съдии - Цариградска и Лазаров, както и че са се проверявали данни по сигнал на ГДБОП. Не стана ясно и какво прави Прокуратурата във връзка с магистратски посещения в клуб "СС", свързан с Нотариуса - информация, която изтече след смъртта му.

От думите на Сарафов стана ясно, че през април 2023 е образувано досъдебно производство във връзка с убития Божанов и по тази линия е имало и данни за такъв магистратски клуб, но все още доказателства не са сърбани.

Сарафов декларира готовност, ако Прокуратурата получи такива доказателства, да започне усилено да работи по тази линия:

"Трябва да се освободим от магистрати, които петнят системата, но само при доказателства, за да не изглежда това като лов на вещици и гонитба на неудобни", каза временно изпълняващият функциите обвинител номер едно.

Той бил убеден, че в разследването на Софийската градска прокуратура се има предвид всичко: и данните за магистратски клуб, и твърденията, които са в разследването на Антикорупционния фонд, но обясни, че няма правомощия да се меси директно в работата на разследващите. Убеден е в техния интегритет, както и че това се потвърждава от заплахите, които те получавали.

Предстои, след Сарафов, пред съдебните кадровици да застане и разследващият журналист Николай Стайков - автор на разследването, което още през 2021 година осветли дейността на Нотариуса, както и съдия Владислава Цариградска, която година по-рано разказа пред същата тази съдийска колегия, че е била заплашвана от Мартин Божанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев