АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ: ИМАМЕ ПРОБЛЕМ, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА БЕЗДЕЙСТВА ГОДИНИ НАРЕД

Иван Демерджиев
09.02.2024 / 16:03

Тревожи ме, че през тази седмица, от убийството на Мартин Божанов-Нотариуса насам, постоянно се подава контролирана информация, как не бива да очакваме особени резултати. Това коментира пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет "Гълъб Донев" - Иван Демерджиев.

До истината трябва да стигнат компетентните институции, а те пък трябва да намерят сили там да се отзоват хора, които не са свързани с такива случаи, препоръча Демерджиев, които наследи и Янаки Стоилов като правосъден министър в служебния кабинет на Стефан Янев..

Той припомни, че е оскъдна информацията и за Петър Петров – Пепи Еврото, като направи аналог на дейността му с тази на убития Мартин Божанов.

"Министърът на МВР не каза нищо за Пепи Еврото. Живи ли е, не е ли, къде се намира, работи ли се по неговото издирване? Вътрешният министър веднъж сподели, че нямало данни. Аз питам какво се предприема, ако е жив да бъде издирен. Същото е и с убийството на Алексей Петров. Или някой не иска да работи по тези убийства, или не може да се справи. И в двата случая не е добре", каза Демерджиев в предаването "Хоризонт за вас".

И призна, че няма особени очаквания и от Парламентарната комисия, която проверява клуба за магистрати.

"Очаквам тази комисия да отвлича вниманието и не очаквам да получим съществени отговори", прогнозира бившият вътрешен министър.

"Как в последните дни всички са много изненадани, но никой не е реагирал през последните 20 години – заплашени съдии и бездействие на институциите. И по средата разкривахме същото и за Петър Петров. Това ми прилича на замитане на следите и опит да се прикрият действия 20 години назад. Много къса се оказа паметта на тези хора, които стоят зад тези действия. Те бързо забравиха, че тази дейност, ако мога да я нарека дейност изобщо, се развива 20 години. И въпросът е, защо държавата не намери сили да противодейства на тази дейност, когато същите тези хора управляваха цялата държава и сега те са изненадани от нещо, което се е случвало 20 години под носа им?", попита Иван Демерджиев.

И допълни: Имаме проблем, че прокуратурата бездейства години наред, не от днес и не от вчера. Това е проблемът! Ако всяка институция си върши работата еднакво съвестно и старателно , нямаше да сме изпаднали в тази ситуация, в която сме днес. Но да се върнем на Мартин Божанов, аз не чух от вътрешният министър да отговори: Как съпругата на Мартин Божанов се оказва в ГДБОП? Как е преминала и спечелила конкурс? Как е минала през проверките за надежност, отнет ли е достъпа до класифицира информация, уволнена ли е, защо?

"Тази проверка, която се извършва в СРП, доколкото ми е известно компетентната прокуратура, която разследва магистрати и политици е СГП. Данните, които се изнесоха за въздействие върху магистрати и участие на политици, за мен лично е интересно, какво е правила през това време СГП? Дали Сарафов не използва повода, както предупредих преди дни, да извърши действия спрямо магистрати, които трябва да бъдат санкционирани и предупредени", коментира Иван Демерджиев.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев