АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ ЗА ПОРЕДЕН ДЕН

Земеделците излизат на протест за пореден ден
09.02.2024 / 09:42

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на "Зелената сделка", защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора – от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.

Проведохме разговори с премиера, за съжаление от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа, заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз.

Ние поставихме част от нашите искания за краткото време, което имаше. Разбрахме се с министъра на земеделието да дадем в писмен вид нашето желание. Всички искаме едно и също, така че не виждам разделение в исканията, добави Борисов.

Премиерът Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев