АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ Е ПРОТИВ ГАБРИЕЛ ДА Е ХЕМ ПРЕМИЕР, ХЕМ ВЪНШЕН МИНИСТЪР: ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО!

Кирил Петков
07.02.2024 / 10:06

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков официално заяви желанието на коалицията Николай Денков да бъде външен министър. Пред медии в кулоарите на парламента той каза, че не било нормално да се иска един човек да е хем премиер, хем министър на външните работи.

Според него никъде нямало документ, в който да пишело, че Мария Габриел трябва да съвместява и двете функции. "Най-важна е декларацията между нея и акад. Денков. Там е описано, че трябва да има ротация на двамата", добави той.

Кирил Петков обаче отново излъга, защото в управленската програма ясно е записано, че след "размяната Николай Денков ще бьде заместик министьр-председател и министьр на образованието и науката".

"Един премиер трябва да е премиер. Това е най-тежката корона в държавата", опита да аргументира желанията на ППДБ Кирил Петков.

Целим да има минимални трусове в управлението, да има минимални промени. За нас е важно да има пълна ротация между Мария Габриел и акад. Николай Денков, обясни Петков как в ПП разбират ротацията.

По думите му най-логично е Мария Габриел да бъде само премиер.

Това е тежка задача и не мислим, че трябва да се съвместява с външен министър. Да си премиер означава, че имаш отговорност към всички министерства. Тази задача е много тежка и по никакъв начин не е хубаво да се съвместяват повече от една роля.

Най-добре е акад. Денков да бъде вицепремиер и министър на външните работи, изтъкна Петков.

"В ЕС няма нито един премиер и външен министър заедно. Едновременно с това има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри. Ще е странно българският премиер да бъде на тези формати. Също ще е странно да нямаме представителство там. Денков и Габриел са много добър екип. Ние заставаме зад Мария Габриел, тя ще бъде много добър премиер. Добрият статут на Габриел и Денков може да бъде запазен много добре, ако те си сменят пълните позиции", добави съпредседателят на ПП.

"Не мисля, че някой може да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има претенции да има премиерски пост и министерски пост. Това за мен е несъстоятелна теза. Правителството трябва да продължи да управлява с ясна програма и приоритети. В този момент нашия фокус е Мария Габриел да бъде премиер и правителството да продължи с малки промени. Мисля, че ГЕРБ са на същото мнение. Държавата не трябва да бъде поставяна във вакуум. Колкото по-малко ротации се случват, толкова по-смислено, защото могат да продължат политиките, които са правени до този момент. Ако сега се сложат нови хора, тепърва ще трябва да се запознават с всичко", посочи още Петков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев