АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ОСИГУРЕНОСТ С ЛЕКАРИ ПСИХИАТРИ

Заседание на временната комисия за защита на правата на психичноболните пациенти Снимка: БТА
07.02.2024 / 09:26

България е на последно място в Европа по осигуреност с лекари-психиатри. Средната възраст на тези специалисти у нас е 60 години, а до 15 години ще изпаднем в тежка криза от недостига им.

Това съобщи д-р Владимир Наков от Центъра по обществено здраве и анализи пред депутатите от временната комисия за защита на правата на психичноболните пациенти:

"Жените в психиатрията са два пъти повече от мъжете и също така навлизащите в специалността са основно жени, което означава, че професията се феминизира, а има изследвания, които показват, че това води до намалено заплащане".

Здравният министър проф. Христо Хинков заяви, че престоят на пациент в държавна психиатрична болница излиза евтино за държавата – около 3 лева на ден за храна и още толкова за лекарства.

"Всеки психиатър, който работи на терен, знае много добре, че когато един болен се хоспитализиран в хирургична болница, той започва да получава лекарства, докато това, което е получавал в лабораторни условия е съвсем друго. И това води до промени в неговото психично състояние и т.н. Това е още един момент да искаме да се въведат клиничните пътеки".

Депутатите обсъдиха проблема с трайното пребиваване на над 200 пациенти в държавните психиатрични болници. Те възложиха на здравното министерство да установи кои са тези хора и да набележи мерки за обгрижването им, а на финансовото министерство – да предложи целево финансиране за психиатричните болници, включително за издръжка на тези пациенти.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев