АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДИМИТЪР ГРЕКОВ: ВСИЧКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ СРЕДСТВА ЗА 2023 Г.

Проф. Димитър Греков Снимка: БГНЕС
07.02.2024 / 09:19

Протестите на земеделските производители ще продължат и през днешния ден, въпреки че правителството предложи нов меморандум за решаване на проблемите в сектора. Премиерът покани на разговор всички недоволни днес в 18 часа.

Исканията на земелците дори са малко закъснели, заяви пред БНР проф. Димитър Греков, бивш министър на земеделието.

"Българските фермери повече от година са подложени на един експеримент, който ги тика към нещо, което не могат да изпълнят и не е типично за българската земеделска среда – зелената сделка.

За първи земеделските производители са обединени, отбеляза проф. Греков.

"Винаги политици са се опитвали да разделят техните искания. Целта им не е само пари, става въпрос и за бъдеще. Важно е в кратък срок да се приемат закони".

Той посочи, че Аграрната камара е добър опит за обединяване на земеделските производители.

"Зърнопроизводителите са обеденени вече под един общ план. Но други земеделски организации, като говедовъдство и овцевъдство, са много разеденени. Те са над 200, а трябва да бъдат обединени и да имат представител".

Трябва да има Закон за браншовите организации, посочи той.

2023 г. беше изключително трудна за всички. На всички земеделски производители са необходими средства, отбеляза професор Греков.

Според него, подаването на справка не е формата, под която трябва да се отпускат средства.

"Парите не решават всичко. За момента са необходими - да се даде устрем на хората да работят и поне през 2024 г. да имат положителни резултати в своите сметки. Но трябва да се приемат и закони, които да дадат поглед към бъдещето на земеделските производители. В момента има задържане в земеделското производство. Ако то се задържи, ще има спад", обясни той.

Оставката на един или друг министър няма да реши проблемите, смята експертът.

"Трябва да се проведе диалог, а земеделските производители да имат точни и ясни искания. Те са прави. За първи път са в унисон с европейките искания. Важно е Европа да чувства пулса на всички страни. Условията в тях са различни".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев