АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УДАРИХА ЙЕМЕН. БАЙДЪН И СУНАК: ТОВА Е АКТ НА САМООТБРАНА

Байдън: Аз дадох нареждането да бъдат ударени няколко цели в Йемен, които бунтовниците хути използваха, за да застрашат свободата на корабоплаването
12.01.2024 / 09:44

Авиация и бойни кораби на САЩ и Великобритания тази нощ нанесоха удари по военни обекти, използвани от хутите в Йемен, които в последните два месеца разгърнаха кампания с атаки по търговски кораби в Червено море.

Летищата са били сред основните цели на въздушните удари, нанасяни от САЩ и техните съюзници в Йемен, предаде CNN, като се позова на представители на хусите.

Aтакувани са международното летище "Ходейда" в Западен Йемен, международното летище "Таиз" и околностите му, както и райони в Югозападен Йемен и летището, обслужващо град Абс в Северозападен Йемен.

Поразени са също така военновъздушната база "Ал-Дайлами", северно от йеменската столица Сана, и лагер на хусите в северната йеменска провинция Саадех, уточни CNN.

Абдулсалам Джахаф, високопоставен член на хусите, потвърди в публикацията си в X, бивш Twitter, че Йемен е бил атакуван от Съединените щати и Обединеното кралство.

Той заяви, че засегнатите от атаките градове са Сана, Ходейда, Дамар и Саада. Абдулсалам Джахаф нарече ударите "истерични" и "безумни".

Силите на Съединените щати и Обединеното кралство започнаха предварително обявените въздушни удари по обекти на хусите в няколко йеменски града, съобщи Sky News Arabia, позовавайки се на анонимни източници.

САЩ и Обединеното кралство са започнали атаки срещу градовете Сана, Ходейда и Таиз.

Освен това NBC News съобщи, позовавайки се на двама американски служители, че коалиционните сили са нанесли удари по няколко обекта в Йемен, използвайки изтребители и ракети "Томахоук", изстреляни от военноморски кораби.

Британските военновъздушни сили пък уточниха в съобщение за медиите, че в ударите по Йемен са участвали четири от техните самолети Typhoon. Те са излетели от базата им в Кипър с дозареждане във въздуха. Ударите са били извършени с бомби Paveway IV със сателитно и лазерно насочване.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди, че силите на САЩ и Обединеното кралство, подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, "успешно" са започнали удари по различни обекти в Йемен, използвани от бунтовниците хуси.

Това се посочва в изявление на Байдън, разпространено в четвъртък от пресслужбата на Белия дом, предава Associated Press, цитирана от "Фокус".

"Днес, по мое указание, силите на САЩ, заедно с Обединеното кралство и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, успешно удариха няколко цели в Йемен, които бунтовниците хути използваха, за да застрашат свободата на корабоплаването“, се казва в изявлението.

"Тези удари са пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите срещу международното корабоплаване в Червено море, включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята“, заяви Байдън.

Президентът отбеляза в изявлението си, че 27-те атаки на хутите са засегнали "повече от 50 държави“. "Повече от 2000 кораба бяха принудени да се отклонят хиляди мили, за да избегнат Червено море, което може да доведе до седмици на забавяне на доставката на товари. На 9 януари хутите предприеха най-голямата си атака до момента директно срещу американски кораби“, заяви американският лидер.

Байдън също отбеляза, че Съединените щати са готови да предприемат допълнителни действия в отговор на хутите в Йемен, за да защитят своите военни и свободната международна търговия. "Днешните отбранителни действия следват голяма дипломатическа кампания и ескалиращи атаки от страна на бунтовниците хути срещу търговско корабоплаване. Тези целенасочени удари изпращат послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите военнослужещи и няма да позволят на нападателите да заплашват свободата на корабоплаването в един от най-важните търговски пътища в света“, отсече Байдън.

"Няма да се поколебая да предприема допълнителни мерки, ако е необходимо, за защита на нашите хора и свободната международна търговия“.

Байдън посочи още, че "глобалният отговор на безразсъдните атаки [на хутите] е единен и решителен“ и припомни, че Съединените щати и някои от техните съюзници преди това стартираха операция Prosperity Guardian, за да гарантират свободата на корабоплаването и сигурността на корабите.

"Също така се присъединихме към 40 държави в осъждането на заплахата, представлявана от хутите. Миналата седмица се присъединихме към 13 съюзници и партньори в предупреждението на бунтовниците хути, че ще понесат последствия, ако не спрат атаките си. А вчера Съветът за сигурност на ООН одобри резолюцията, изискваща хутите да спрат атаките срещу търговски кораби“, подчерта президентът на САЩ.

Освен това той подчерта, че неотдавнашните нападения на хусите са засегнали повече от 50 държави и че екипажи от 20 държави са били заплашвани или дори взети за заложници от хусите.

"Няма да се поколебая да насоча по-нататъшни мерки за защита на нашите хора и свободното движение на международната търговия, ако това е необходимо", заключи държавният глава на САЩ.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че ударите, нанесени заедно със САЩ по наземни цели на хусите в Йемен, са били акт на самоотбрана.

Той потвърди атаките, извършени от Кралските военновъздушни сили (RAF) срещу военни съоръжения, използвани от базираните в Йемен бунтовници хуси, като ги нарече "необходими" и "пропорционални" на нападенията, извършени от хусите в Червено море.

"Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хусите продължават да извършват нападения в Червено море, включително нападения срещу военни кораби на Обединеното кралство и САЩ само тази седмица", каза той.

Сунак подчерта, че ударите, предприети от Обединеното кралство, са били извършени с оперативна помощ от САЩ и неоперативна помощ от Нидерландия, Канада и Бахрейн, като нарече ударите "ограничени".

САЩ и Великобритания готвят да нанесат удари срещу бунтовниците - хуси в Йемен, след като местните групировки пренебрегнаха ултиматума да спрат да нападат кораби, пътуващи през Червено море, писа по-рано Wall Street Journal.

Въздушният трафик над Йемен е отклонен, а президентът на САЩ Джо Байдън се намира в ситуационния център. Това е ясен сигнал, че Белият дом готви удари.

Военните бази в Израел, ОАЕ и Саудитска Арабия са поставени в повишена бойна готовност.

Най-вероятните цели ще бъдат ракетни площадки и такива за изстрелване на дронове, радари и оръжейни складове около йеменските градове Ходейда и Хаджа, както и инфраструктурата в столицата Сана. Това разкрили западни дипломати пред ръководители на корабни компании.

САЩ ще нанесат въздушни и морски удари по ключови военни бази и плавателни съдове на хусите, а Великобритания може да изпрати военни самолети и кораби, съобщи The Times.

Сутринта на 11 януари британският министър-председател Риши Сунак обсъди въпроса за хусите с египетския президент Абдул Фатах ас Сиси, проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, а вечерта свика министрите.

Базираният в Йемен официален представител на хусите Абдулкадер ал-Мортада заяви в публикация в социалните мрежи, че ответните удари, обявени от САЩ и Обединеното кралство, "не ги плашат".

След обявяването на предстоящите удари срещу наземни цели на хусите в Йемен официалният представител на хусите подчерта, че тези заплахи няма да "тероризират" или "уплашат" бунтовническата група, а вместо това ще "укрепят вярата им", когато става въпрос за изпълнение на дълга им към "братята в Газа".

По-нататък той нарече каузата им "справедлива", като потвърди решимостта им да продължат атаките си срещу кораби в Червено море, докато не бъде спряна войната в ивицата Газа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев