АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИВШИЯТ ПОЛСКИ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР И ЗАМЕСТНИКЪТ МУ СА АРЕСТУВАНИ

 Бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински
10.01.2024 / 09:43

Тази вечер бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински и заместникът Мачей Воншик бяха арестувани в президентския дворец във Варшава.

Това съобщи полската радиостанция RMF24.

Спорът за депутатския мандат на двамата и за присъдата им от миналия декември доведе днес полския Сейм до конституционна криза в страната.

Все още не е ясно на какво основание, защото след присъдата двамата бяха помилвани от съпартиеца си и президент на страната Анджей Дуда. Очевидно двамата са се укривали в президентския дворец, смятайки, че там са защитени.

По-рано днес председателят на Сейма, долната камара на полския парламент, отмени следващото планирано заседание и го премести за следващата седмица, като обясни, че мирният парламентарен процес не може да бъде гарантиран по време на настоящата конституционна криза, предаде полската новинарска агенция ПАП за БТА.

Прекъсването идва в период на силно политическо напрежение в Полша заради съдебните битки около делата на Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи, и неговия заместник Мачей Воншик, които през декември миналата година бяха осъдени на по две години затвор за злоупотреба с власт по време на мандатите си.

Двамата обаче оспорват присъдата си, като твърдят, че обвинението им е политическо и че предишно помилване от страна на президента все още е в сила.

Председателят на парламента Шимон Холовня заяви на пресконференция, че временното спиране на работата на долната камара има само една причина.

"По мое мнение, и аз го казах на Президиума на Сейма, който сподели моето мнение, става въпрос преди всичко за загриженост за Сейма, за социалното спокойствие, защото то е абсолютно, фундаментално най-важната ценност за нас днес", каза Холовня.

Той определи като "дълбока конституционна криза" продължаващия политически спор за мандатите на Камински и Воншик.

Въпреки че през 2015 г. президентът Дуда ги помилва по дело от 2007 г., за което те бяха осъдени през 2023 г., през януари Холовня реши да ги лиши от депутатските им места. Впоследствие решението му беше отменено от Върховния съд. Въпреки това вчера бяха издадени съдебни заповеди за арестуването на Камински и Воншик. Делото от 2007 г. е за корупционни сделки със земеделски земи.

Дуда и бившата управляваща партия "Право и справедливост", към която принадлежат двамата депутати, твърдят, че президентското помилване все още е в сила и че присъдите им са невалидни.

Холовня заяви, че настоящият правен статут на Камински и Воншик е ясен и не подлежи на съмнение. Полският министър-председател Доналд Туск подкрепи решението на Холовня.

"Тази седмица няма да има заседание на Сейма, а чак следващата. Искам да потвърдя, че председателят на парламента Холовня има пълната ми подкрепа по този въпрос, както и тази на другите лидери на правителствената коалиция", заяви той на пресконференция след заседание на правителството.

Туск заяви, че причините и мотивите, поради които председателят на Сейма "иска да избегне ескалация на напрежението и вероятна, ненужна кавга в момент, когато ни предстои сериозно обсъждане и гласуване на държавния бюджет", са абсолютно разбираеми и логични.

"Коалицията "15 октомври" е солидарна и по този въпрос, действаме като един", добави той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев