АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И МАШИНИСТИТЕ В ГЕРМАНИЯ ЗАПОЧВАТ ТРИДНЕВНА СТАЧКА

Машинистите в Германия започват тридневна стачка
10.01.2024 / 09:34

Машинистите в Германия излизат от днес на тридневна стачка по призива на синдиката Ге Де Ел (GDL) като знак, че споровете за заплати с националния жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) се задълбочават, съобщи Ройтерс.

Машинистите на пътнически влакове ще стачкуват от днес до петък, а протестът на машинистите на товарни влакове започна снощи. От "Дойче бан" признават, че "влаковете на дълги разстояния, регионалните и крайградските железници ще имат сериозни затруднения".

Ге Де Ел настоява работното време на машинистите на смяна да бъде намалено от 38 на 35 часа седмично, което засега от "Дойче бан" отказват да приемат, а същевременно възнагражденията им да бъдат увеличени с 555 евро месечно, както и да им бъде изплатен еднократен бонус в размер от 3000 евро. От "Дойче бан" предлагат увеличение на заплатите с 11 на сто.

Преговорите между синдиката и "Дойче бан" прекъснаха в края на ноември, като двете страни не успяха да сближат позициите си. Лидерът на синдиката Клаус Веселски призна, че преговорите са се провалили след само два кръга срещи.

В началото на декември синдикатът проведе 24-часова предупредителна стачка и заплаши с протести по време на коледните празници, а от компанията обявиха, че ако такава бъде обявена, те ще направят необходимото, за да я спрат с помощта на Съда по трудови дела във Франкфурт. До протест по празниците не се стигна.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев