АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГАБРИЕЛ И БЛИНКЕН НАПУСНАХА СКОПИЕ ЗАРАДИ ПРИСЪСТВИЕТО НА ЛАВРОВ

Габриел и Блинкен Снимка: архив
30.11.2023 / 15:24

Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров. Освен Габриел, в македонската столица не е и Антъни Блинкен.

България не допусна прелитането на самолета на руския външен министър, защото на борда му е пътувала и говорителката на МВнР Мария Захарова.

Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти.

"Става дума не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата на въздушното движение са уредени в Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Съгласно нея територията на една държава включва "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието "територия". В тази връзка действието на и без това незаконните санкции на ЕС не може да се разпростира върху прелитането без кацане с летателен апарат на лице, на което е забранено да влиза на територията на съответната държава", написа Захарова в приложението "Телеграм".

По думите на Захарова за първи път в историята държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.

"Помислили ли са българските чиновници за това, че по отношение на хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени подобни ответни мерки? А помислили ли са, че по принцип създават опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой дава право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? (. . .) Между другото, ние вече сме в Скопие", заяви Захарова.

По-рано стана ясно, че самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев