АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЩО ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ ОСТАНА НА ТЪМНО И СТУДЕНО ПРИ ПЪРВИЯ СНЯГ?

Еленко Божков Снимка: БГНЕС
28.11.2023 / 17:50

До стотици аварии в цялата страна се стигна, защото няма координация и съгласуваност. Това заяви пред БНР Еленко Божков, енергиен експерт и бивш зам.-министър на енергетиката.

"Всяка година се издават заповеди за проверка на готовността на ерепетата. Министърът го викат обикновено в Народното събрание – в Комисията по енергетика, където да докладва. Направих проверка на дневния ред на заседанията на тази комисия - такива срещи и такъв доклад на министъра за подготвоката на разпределителните дружества и производствените дружества тази година не е имало.

Вероятно причината са местните избори и проблемите със Закона за енергетиката".

Еленко Божков посочи, че има звена, които са натоварени с проследяване на електроснабдяването.

"Един от ресорите в Министерството на енергетиката е "Сигурност на снабдяването с електрическа енергия". В служебното правителство на президента Радев аз отговарях за тази дейност. Тя работеше перфектно.

Има Комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Тя трябваше да направи кратък анализ. Липсата му пречи в бъдеще да се реагира адекватно на такива аварии".

Как може да откажат на електроразпределително дружество да дадат приоритет да стигне до местата, където има аварии, се пита енергийният експерт.

Хора с връзки се опитват и успяват, заради хотела си или нещо друго, да намалят сервитутите, посочи той още един от проблемите.

"Което създава опасност да се случи късо съединение при буря, да се скъса проводник и да се прекъсне захранването с електрическа енергия".

Божков отбеляза, че въпреки кабелните трасета, в София има най-много аварии.

"Там значи има друг проблем. Не са заменени старите трифазни проводници със съвременни. Това е проблем на разпределителното дружество – на ЕРМ - Запад.

Ние успяхме да предвидим пари от Модернизационния фонд за разпределителните дружества. Траншовете обаче все още не са дадени".

Божков обясни, че е добре да се следи Индексът на прекъсване на захранването като продължителност и като брой, проследяван в страните с регулатори от ЕС.

"Ние не знаем как стоим спрямо държавите от ЕС".

Необходими са анализ и координация, за да не достогаме до подобни критични ситуации, обобщи експертът.

"Действия и решения се очертават от ресорната комисия в парламента".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев