АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОЕКТЪТ ЗА БЮДЖЕТ БЕШЕ ОДОБРЕН НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ОТ КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ КЪМ НС

Комисията по бюджет и финанси към НС
28.11.2023 / 17:00

Проектът за държавен бюджет за следващата година беше одобрен на първо четене от ресорната парламентарна комисия. 13 депутати подкрепиха най-важния финансов закон, а против бяха шестима. Финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто.

По време на дебата преди гласуването Георги Гьоков от "БСП за България" заяви, че левицата не подкрепя проектобюджета на ДОО. От НОИ са си свършили добре работата в рамките на политически зададените параметри, но именно по тези параметри имаме критики, заяви той. Гьоков каза, че от БСП не откриват изпълнение на визията и политиките за развитие, които държавата е приела като приоритети. Няма дори малки крачки за решаване на проблемите с демография, бедността и неравенствата, каза Гьоков. Според него бюджетът е "копи-пейст" на миналогодишния бюджет на ДОО. Гьоков заяви, че от БСП ще предложат между гласуванията увеличаване на майчинството през втората година, както и увеличаване на дневното обезщетение за безработица,

Цветан Предов от групата на "Има такъв народ" заяви, че те няма да го подкрепят, защото той е "всичко друго, но не и социалноотговорен".

Георги Георгиев от "Възраждане" каза, че също ще се въздържи от подкрепа, защото от партията не са съгласни с минималния дневен размер за обезщетение за безработица. "Не можем да оставим хората, които временно остават без работа да получават обезщетение за безработица в размер под прага на бедност", заяви Георгиев и съобщи, че те ще предложат тази сума да е поне 25 лв., а не 18 лв., както се предлага в този бюджет. Другото предложение на "Възраждане" е втората година на майчинството да стане 933 лева.

Според министъра на финансите Асен Василев, ако цялата капиталова програма се осъществи в представения вариант, растежът ще надхвърли прогнозите.

Предстои бюджетната комисия да обсъди бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Здравната комисия не прие на първо гласуване законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. „За“ проекта на бюджет гласуваха четирима от членовете на комисията, „против“ гласуваха петима, а „въздържал се“ – деветима.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев