АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС СЪЗДАДЕ ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ НА ПРОТЕСТА

Народно събрание
24.11.2023 / 10:40

Със 123 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и "Има такъв народ" Народното събрание създаде временна комисия за полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове на 16 ноемви. Против гласуваха от ДПС, от "Възраждане" се въздържаха.

Депутатите включиха разискванията като първа точка на днешното пленарно заседание. Проектите за създаването на комисията бяха два – на ПП-ДБ и на БСП.

Разликата в двата проекта е свързана със състава на комисията. От ПП-ДБ предлагат в нея да участват 18 членове, по трима от всяка парламентарна група, а от БСП - искат да са 12 - по двама от всяка група.

Заседанието на Народното събрание започна с две декларации от "Има такъв народ" и "Възраждане".

Гроздан Караджов от ИТН настоя за отговори от съпредседателя от ПП-ДБ Кирил Петков дали е упражнявал натиск върху министри от кабинета.

"Проблемът с нерегламентирания натиск върху министри от това правителство приема толкова опасни за страната размери, че заплашва да избухне като мина в колелата на това правителство. Първо, от натиск и заплахи се оплака министърът на електронното управление Александър Йоловски. Сега се оплаква министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за който още се спори точно чие назначение е. Може би е време Кирил Петков да проговори, да му олекне", коментира той.

В декларация от "Възраждане" настояха да се спре с двойните стандарти по отношение на международните конфликти, като изразиха опасения, че конфликтът в Газа може да се прехвърли в хуманитарна криза. В друго изказване депутатът Цончо Ганев заяви, че "Възраждане" ще предложи акнетна комисия, от която ДПС са се отказали, за да се установи дали е упражнен натиск върху министъра на електронното управление за прокарване на определена обществена поръчка.

"Къде е Денков да си подаде днес оставката? Няма го. Напротив. Вие мълчите гузно, защото не искате пък да бъдете разследвани и не искате тук, от тази трибуна, да се чуе какво сте правили с министъра на електронното управление. Това ви е цялото съществуване - демократи на думи, реално - щях да кажа "розови понита", но не го казвам", заяви Ганев.

Народното събрание отложи избора за подуправител на Здравната каса за следващата седмица.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев