АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЛИТНИ ЕКСПОНАТИ НА СЛИВЕНСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ НА ИЗЛОЖБА В СКОПИЕ

част от гостуващите в Скопие експонати на РИМ - Сливен
16.11.2023 / 21:51

В Археологическия музей на Република Северна Македония в столицата Скопие бе открита изложбата „Сребърна Тракия“, която представя тракийското наследство.

Събитието е организирано от Националния археологически институт с музей при БАН и включва внушителните над 1700 експоната от 18 музея в България и Северна Македония. Както подсказва и заглавието, преобладаващите предмети са сребърни и са подбрани така, че да представят най-пълно тракийската култура и наследство.

Сред официалните гости, които присъстваха на изложбата, бяха министърът на културата на България Кръстю Кръстев, директорът на НАИМ-БАН доц. Христо Попов, председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери, министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, Славица Бабамова, директор на археологическия музей, както директорите на българските музеи, чиито експонати участват в изложбата.

 

Доц. д-р Николай Сираков се включи в събитието и гостува в нашата съседна държава, за да присъства на откриването на изложбата, в която участват едни от най-впечатляващите експонати от музея в град Сливен – златната маска, сребърните ритони с позлата, сребърният шлем, златните и сребърните елементи от конска амуниция, сребърната чаша - гобеле с позлата, златните фиали и златният пръстен - печат и др.

източник: РИМ - Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев