АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОСЕМ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ В КИТАЙ

младите ни олимпийци в астрономията
13.11.2023 / 12:01

Български ученици спечелиха осем медала от Международната олимпиада по астрономия, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки на сайта си. Гимназистите заслужиха един златен, един сребърен и шест бронзови отличия.

Тази година олимпиадата се проведе присъствено в Китай и събра ученици от цял свят, които са разделени в две възрастови групи - младша и старша.

Златният медал спечели Светослав Арабов, възпитаник на Математическата гимназия във Варна, който постигна най-висок общ резултат за младшата група. Среброто е за Лора Лукманова, ученичка в Софийската математическа гимназия, която постигна най-висок резултат в практическия тур.

Бронзовите отличия са за Елена Йорданова и Красимир Станков, ученици в Математическата гимназия в Русе, Мартин Недев и Стела Бинева от Природо-математическата гимназия в Хасково, Атанас Митрев от Езиковата гимназия в Кърджали, както и Миглена Меркулова, възпитаник на Математическата гимназия във Варна.

Техни ръководители са астрономът Ева Божурова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" и Никола Каравасилев, преподавател в Първата частна математическа гимназия.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през 1996 г., а България се включва в състезанието през 1998 г. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

ДНЕВНИК

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев