АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГАЗ ЗА 500 МИЛИАРДА ДОЛАРА - ТОВА ЛИ Е ПРИЧИНАТА ЗА НАПАДЕНИЕТО НАД ГАЗА?

война
13.11.2023 / 11:52

Целият свят има апетит към залежите в района

Тежките бомбардировки над Газа продължават и се засилват. Те са насочени към училища, приюти, болнични райони и линейки. Те са се насочили към най-населените места в Газа.

Конфликт е придружен от изключително строги ограничения върху влизането на храна, гориво, вода и други хуманитарни доставки. Над 10 000 палестинци са били убити при израелските атаки срещу Газа от 7 октомври насам.

Нека обаче поговорим за природния газ на Газа, който се оказва много ключов.

Край бреговете на Палестина има природен газ на стойност 500 милиарда долара, изкопаемо гориво, жадувано от нации по целия свят, пише scoopempire.com. Това включва 22 трилиона кубически фута природен газ в газовото поле "Левиатан", което може да захранва Израел за 40 години. Защо това е важно и как се отразява на Палестина, Израел и света?

Тъй като Израел е известен като нетен вносител на енергия, което означава, че зависи от други страни за своите изкопаеми горива, той е насочен към природния газ. От 1991 г. Израел умишлено саботира опитите на Палестина да сключи сделки за добив и износ на изкопаеми горива. Уникалната стока може да се счита и за основна движеща сила зад израелската окупация на палестинска земя.

От другата страна на монетата е Европа, която се бори да получи достъп до природен газ заради конфликта Русия-Украйна. Русия беше основен износител на газ за ЕС, тъй като преди инвазията в Украйна Русия изпращаше около 155 милиарда кубически метра газ в Европа всяка година. Днес се очаква количеството да спадне до 20 млрд. м3, което означава, че ЕС ще търси нов източник на газ. Още през 2022 г. ЕС подписа меморандум за разбирателство с Израел и Египет за внос на част от природния газ, открит край бреговете на Палестина. Това може да е причината Европа неволно да подкрепя Израел.

Наред с Израел и ЕС, САЩ са още една нация, която ще спечели големи ползи от природния газ в Газа. Известно е, че те са най-големият производител и износител на течен природен газ, което означава, че искат другите нации да зависят от газа вместо от петрола. Природният газ на Палестина извън брега може да бъде просто необходимият тласък.

Не е известно какво се очаква да се случи с природния газ и дали Израел в крайна сметка ще го изнася, но това, което може да се разбере, е как газът може да е причина за много от необяснимите трагедии, случващи се днес.

коментар на Десислава Боцева, бТВ

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев