АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОБОЙНА В ТЕЛК: БАВНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРТИЗИ ВОДЯТ ДО СМЪРТ

интервю
13.11.2023 / 11:27

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния и здравния министър, с което алармира за проблеми с медицинската експертиза. Отново се оказва, че пациентите с ТЕЛК не могат да си получат помощта от държавата заради забавени прегледи.

"За първи път се правят опити да се реши този проблем. Чуха се проблемите на организациите, омбудсманът свърши невероятна работа май месец. Мина едно обществено обсъждане, но пет месеца по-късно няма кой да изготви постановление за изменение на правилника на работа. Това е административно безхаберие. Няма експертиза", коментира адвокат Георги Коев в студиото на "България сутрин".

По думите му проблемът опира и до информацията - "имаме толкова много органи и комисии, но обикновеният човек няма къде да получи информация къде да потърси правата си, къде да подаде жалба, на кого и на какво може да разчита".

Адв. Коев подчерта, че всички административни органи са длъжници, а хората с подобни проблеми могат да се обърнат към НОИ и Министерството на здравеопазването.

"Приемаме държавата като едно, а НОИ и РЗИ се възприемат отделно. Държавата не е едно, а НОИ и РЗИ не са един отбор. Аз съм пациент, а те са отделни губернии с отделни права. Чакаме постановление за изменение и допълнение на един правилник за управление на работата", каза още юристът.

Павлина Григорова от "Платформа срещу решенията на ТЕЛК и НЕЛК" заяви, че нещата вече са коренно променени и не са просто активисти.

"Месеци наред хората продължават да са без пенсии. Трябва да имаш документ, че не си си получил пенсията, а от теб искат документ, че ти си с ТЕЛК решение. Адв. Коев е прав, че всичко е въпрос на добра администрация - такава няма. Не е нужно да разкарваме един 80-годишен човек до ТЕЛК комисия, за да докаже, че е с деменция. Този човек има личен лекар. ТЕЛК комисиите не познават редките заболявания. Имаме хора, които по 100 дни чакат експертно решение при условие, че са освидетелствани. Имаме момиче, на което за пети път му се връщат документите", обясни тя пред Bulgaria ON

Григорова не се съгласи с твърдението, че нямат информация към кого да се обърнат. По думите ѝ просто системата не функционира.

"Масово пишем сигнали до РЗИ-тата, до Министерството на здравеопазването и НОИ. В повечето случаи ни се обяснява къде се къса връзката между ТЕЛК, РЗИ и НОИ. В момента този случай води до жертви, продължават да умират хора без хляб и лекарства. За мен пътят е Международният съд. Това е опит за убийство на огромен брой хора. Нарушават се куп прости човешки права. Опитахме да тръгнем към международно дело, но се оказа, че нашата общност няма финансов ресурс да води дело срещу държавата", посочи тя.

Григорова е на мнение, че фалшивите ТЕЛК-ове е могло да бъдат овладени още 2011/2012 г., когато са дискутирани електронните досиета.

БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР ТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев