АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С 61% СЕ УВЕЛИЧИЛИ ДАРЕНИЯТА ОТ ФИЗИЧЕСКИ ЛЦА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

Димитър Главчев
13.11.2023 / 11:19

„С 61% е увеличението на даренията от физически лица по време на кампанията за местните избори през тази година спрямо 2019 г.”.

Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS председателят на Сметната палата Димитър Главчев. По думите му това не е лошо, тъй като показва изсветляване на даренията.

„97 са даренията от физически лица, отделно имаме 369, които са от инициативни комитети, както и 261 дарения от местни коалиции. Всяка сума над 1000 лв. ще бъде предмет на одит”, изтъкна той.

Главчев каза още, че до средата на декември е срокът, в който партиите и инициативните комитети ще се отчетат пред Сметната палата за отминалите местни избори. След това в рамките на половин година Сметната палата ще направи одит на паричните средства. Председателят на институцията допълни, че юридически лица нямат право да правят дарения на партии и инициативни комитети. Той подчерта, че при наличие на каквито и да е съмнения за дарения и субсидии, ще се обърнат към компетентните органи НАП и НОИ. Главчев спомена, че има съмнителни дарения в изминалата кампания – даде пример с 30 дарения в един и същи размер – 9500 лв. за един кандидат.

„Подготвя се законопроект за лобизма. В него е предвидено регистър на лобистите да се води от Сметната палата”, заяви Главчев. По думите му е сериозен пропуск, че няма такъв закон, което е изискване и от ОИСР. Според Главчев Сметната палата е наваксала изоставането в одитите. „От август досега не е имало доклад, в който има основания да се сезира прокуратурата”, заяви той.

НОВА ТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев