АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВЕ СЕЛИЩА ОТ КЪСНОЖЕЛЯЗНАТА ЕПОХА ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ КРАЙ ГЛУФИШЕВО

снимка РИМ - Сливен
06.11.2023 / 16:21

Две селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.) бяха открити при археологически проучвания край сливенското село Глуфишево, съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ)"Д-р Симеон Табаков" в Сливен.

Археолози от РИМ - Сливен, Нов български университет, млади учени от Чикагския университет (САЩ) и доброволци от Германия за втора година провеждат заедно археологически обходи в долината на Тунджа в община Сливен. Проектът се финансира от Министерството на културата.

Фрагменти от амфори показват, че обитателите на землището на Глуфишево през късножелязната епоха са внасяли вино или зехтин от Тасос. Твърде вероятно е, че те също са произвеждали и изнасяли вино с гроздето, което са отглеждали по склоновете на Лозбаир и Калебаир. Може би от тази епоха датират и първите пътни връзки между селищата, съхранени в спомена на местното население като “големия калдъръм” (свързващ селището с Кабиле) и “малкия калдъръм” (трасето му през римската епоха може да се проследи до Августа Траяна).

Екипът на РИМ - Сливен и партньорите им от Нов български университет са си поставили за цел да обходят равнинните части на община Сливен. Добавянето на нови археологически обекти към Археологическата карта на България е важно условие за опазването и интерпретирането на старините ни.

Докторантката в университета Харвард (САЩ) Полин Шонгов, чиито родители са от Сливен, засне редица интервюта с хората от Глуфишево, които разказаха за миналото на своя край. Предстои съставянето на кратък документален филм за проекта, посочват от музея.

БТА - Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев