АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕРВЕНОТО СИЯНИЕ ОТ СНОЩИ НЕ Е СЪВСЕН БЕЗОБИДНО, ВРЪХЛИТА НИ СИЛНА МАГНИТНА БУРЯ

червеното сияние от снощи
06.11.2023 / 15:53

Най-коментираната тема извън изборите е от тази нощ - необичайно за нашите ширини явление освети небето над България. Сияние, оцветено в силно червено, изненада, очарова, но и притесни мнозина. Красивият спектакъл не е съвсем безобиден. Дължи се на мощно слънчево изригване и много силна магнитна буря.

Снимки на червеното сияние заваляха от цялата страна. Феноменалното оптично явление се видя още от Полша, Унгария и Украйна. Сиянието се дължи на мощна магнитна буря от Слънцето към Земята, която насища атмосферата със заредени частици. Такива смущения на земното магнитно поле са изключително редки за родните географски ширини. Това показва, че процесът е много интензивен.

Червеният цвят на светлината пък идва от кислорода във въздуха и дължината на вълната, когато слънчевата активност е по-висока. Геомагнитната буря обаче може да доведе до смущения в радиовръзките и телекомуникациите, както и до физически неразположения – главоболие, безсъние и неразположение.

Последва и лавинообразно нарастване на коментарите в социалните мрежи. Климатични промени, човешка и дори извънземна намеса в геомагнитното поле, заподозряха потребители в мрежата. Други направиха шеговити политически препратки към втория тур на местните избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев