АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛЕДНА ТОЧКА

гледна точка
03.11.2023 / 11:48

Методи Андреев: Ваня Григоровa може да събере нe просто силен ляв и русофилски вот, но и силен протестен вот"

Вината търся и виждам единствено в така наречените от мен розови лидери на промяната'".

"София е поставена в отвратителна ситуация - не съм вярвал, че след 34 години преход ще се стигне до такова патово положение. От една страна стои тъмночервеният род на Терзиеви, налагал с репресии и кръв болшевизма и комунизма у нас, а от другата страна Ваня - не просто ляв кандидат, а крайно ляв кандидат, с нескрит антинатовски и антиевропейски уклон. Но чудото при нея е, че тя говори на езика на малкия човек, на слабия, на обезверения". Това пише Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.

Аз като човек с ясна политическа позиция, изповядващ единствено демократичните ценности не виждам изход от тази абсурдна ситуация. Но за всичко това не упреквам нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, Възраждане или другите партии. Вината търся и виждам единствено в така наречените от мен розови лидери на промяната. Трябва да нямаш никаква политическа памет и уважение към усилията на стотици хиляди български граждани, отстоявали демокрацията в годините на прехода, за да предложиш човек с профила на Васил Терзиев за кмет на София и да твърдиш, че това е десният кандидат. Това е просто цинизъм.

Слушам по телевизията един лустросан университетски преподавател, който ни убеждава, че гражданите на София имали десен кандидат и това бил Терзиев. Другата опорка на розовите лидери е мантрата, че децата нямат нищо общо със семейството. Но поведението и мисленето на Терзиев, показва само едно, че е син и внук на своята фамилия. Разказът му за добрата ДС, шикалкавенето за премахването на МОЧА показва само, че розовите лидери са подготвили поредната ала-бала за софиянци. На Терзиев му трябва не просто власт – иска да е четвъртият по важност в България, но той има и по-големи амбиции – да бъде премиер.

Жалко е, че желанието на хората за една автентична и демократична среда не се сбъдна. „Десните“ „лидери“ успяха окончателно да зачеркнат надеждите на много демократично мислещи хора. Сега ги заплашват, с Ваня Григорова, внушавайки, че Терзиев е автентичното дясно. Независимо дали този бизнесмен ще спечели кметския пост в столицата, розовите лидери загубиха битката.

А имаха шансове, които пропиляха - ако бяха издигнали автентичен десен кандидат като Никола Минчев, Трайчо Трайков или Борис Бонев, щяхме да спечелим още с първия тур в София, а в СОС щеше да има демократично мнозинство. Обикновено, ако кандидатът за кметския пост е лидер, той дърпа повече доверие и гласове от листата за общински съветници. Терзиев трябваше да изпревари поне със 7-8 процента партийната подкрепа. Но в случая констатираме точно обратното – на първия тур гласовете за листата на ПП-ДБ за общински съветници получава повече доверие от Терзиев, тоест този човек не е лидер. Той трудно ще намери на втори тур допълнителна подкрепа, ако все пак десният избирател реши да гласува.

 

Притеснявам се, че Ваня Григорово може да събере на само силен ляв и русофилски вот, но и силен протестен вот – от обикновените хора и леви и десни. Ако това се случи – в неделя ще има голяма изненада в София, и за това са виновни не хората, които не искат да подкрепят Терзиев, а розовите лидери. На тези местни избори се видя, че има тенденция в сини райони на страната да се завърнат след втория тур леви и червени кметове. Това е следствие от безпътицата, която ни предложиха розовите лидери на ПП-ДБ и корумпираното и престъпно в продължение на години управление на ГЕРБ, допълни Андреев.

Още снимки от новината

Методи Андреев

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев