АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ И БОЖИДАР БОЖАНОВ ПРИТИСКАЛИ МИНИСТЪР ЙОЛОВСКИ ЗА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Кирил Петков и Божидар Божанов притискали министър Йоловски за машините за гласуване
27.10.2023 / 15:18

Министърът на електронното управление Александър Йоловски със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини.

Завърши извънредният председателски съвет в Народното събрание. Нещата са още по-грозни, каза след заседанието Тошко Йорданов от ИТН и обяви, че няма да има машинно гласуване.

"Кирил Петков и Божидар Божанов са оказвали натиск върху един министър и са му обяснявали какво трябва да се правят едни пари, едни 600 млн. лв.", обясни Йорданов.

"Всички бяхме като гръмнати. Има престъпление на министър", каза още председателят на парламентарната група на ИТН.

"Машините не могат да бъдат сертифицирани и няма да се гласува с тях. Изборите си вървят", каза той.

"Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, са престъпници. Зам.-министърът е лично посочен от Божидар Божанов" обяви Йорданов.

"Процедурата не може да завърши, защото е опорочена. Нещата излязоха по-грозни, отколкото аз очаквах", добави той.

Министърът на елекронното управление Александър Йоловски е бил притискан да не прави обществени поръчки по отношение на кодовете и машините, станало ясно на заседанието.

Той пък със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Защото притежава необходимите технически качества и професионални умения, за да извърши задачите", посочил министърът на електронното управление Александър Йоловски.

"Докладът го разбрах днес. Министърът каза, че процедурата не е завършена. Оттук няма машини и има само хартии, защото изборите са след два дни. Прокуратурата и МВР трябва да се задействат. Зам.-министърът е на разпит в ДАНС, но Кирил и Божанов не са.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов първи излезе от Съвета и заяви, че са участвали представители на всички парламентарни групи без ПП-ДБ. Включили са се и вицепремиерът Мария Габриел, която замества премиера Николай Денков, представители на ЦИК, министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Зам.-министър Михаил Стойнов в момента се разпитва в ДАНС, сподели Йорданов.

Йоловски, който преди е работил в "Информационно обслужване", е предал своите правомощия по организирането на изборите именно на Стойнов, който бил "действал на своя глава", обясни Йорданов.

Бил е поставен и въпросът за отстраняването на заместник-министъра, тъй като министър-председателят има това право. Мария Габриел, която замества днес премиера Денков, е казвала, че първо иска да получи повече информация.

Източници: БНР, epicnetre.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев