АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТН ИСКАТ АРЕСТ НА ЗАМ.-МИНИСТЪР ОТ ПП-ДБ, КОПИРАЛ КОДА ЗА ИЗБОРНИТЕ МАШИНИ

Тошко Йорданов
27.10.2023 / 15:12

ЦИК ще обсъди отмяна на машинното гласуване. Това стана ясно от думите Тошко Йорданов от ИТН след Председателския съвет, който се проведе във връзка с информацията, която излезе по-рано днес, че заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е записал хеш кодовете на машините за гласуване

"Нещата са по грозни от колкото предполагах аз", заяви той.

По думите му зам.-министър Стойнов е направил всичко на своя глава, защото министърът на електронното управление още преди вота е предал правомощията си на заместника си, за да не бъде обвинен, че може да манипулира изборния процес, тъй като е бил член на "Информационно обслужване".

"Това компрометира целия процес на валидизация на машините, тъй като той се валидизира от три институции, а вече е опорочен. Министърът на електронното управление потвърди, че процесът не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което означава, че на тези избори няма да има машини, защото законът е такъв", каза той.

Йорданов обяви, че по време на съвета е излязла и по страшна информация.

"Министъра на електронното управление е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в Информационно обслужване - 640 милиона мисля, че бяха. Натискан е бил да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора", каза още той и допълни, че сегашният зам.-министър е бил предложен за назначение лично от Божидар Божанков.

Цялата схема е свързана със заплахи и натиск, подчерта Йорданов.

По думите му на срещата са присъствали Мария Габриел и ЦИК. ПП-ДБ не са присъствали.

"Попитахме Мария Габриел, която може да го уволни. За моя изненада тя взе да кърши пръсти и да вика, ама аз искам да видя какво ще се случи, тъй като зам-министърът е в ДАНС на разпит. Аз не разбирам, каква информация очаква да получи, при положение, че министърът каза, че това е абсолютно недопустимо", каза Тошко Йорданов.

Йорданов подчерта, че закон ЦИК трябва да спре машините и ще ги спре, защото процесът не е приключил и е опорочен.

"Бих искал да се обърна към главния прокурор, да започне следствие към Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск", апелира той.

Йорданов отхвърли възможността да се отложат изборите, защото Изборният кодекс е такъв, когато има проблем с машините се минава на хартия.

"Винаги има достатъчно хартиени бюлетини, защото по закон, теоретично могат да се развалят всички машини и за това има бюлетини все едно няма машини", каза той.

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев