АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ДИМИТРОВДЕН ОТБЕЛЯЗВАМЕ 838 ГОДИНИ ОТ ВЪСТАНИЕТО НА АСЕН И ПЕТЪР

Църквата музей "Св. Димитър Солунски" във Велико Търново
26.10.2023 / 09:11

Честванията ще започнат с празнична света литургия в катедралния храм на Велико Търново "Успение Богородично", откъдето в 11 часа ще тръгне литийно шествие с иконата на свети Димитър до църквата музей „Св. Димитър Солунски“.

В двора на храма ученици от Старопрестолната гимназия по икономика ще изнесат литературно-музикалната композиция "Асеневци и възкръсналото царство на българите". По традиция ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве за Деня на строителя.

В храма "Св. Димитър Солунски" през октомври 1185 година търновските боляри Петър и Асен обявяват началото на въстанието срещу византийското владичество, което завършва с провъзгласяване на Втората българска държава и управлението на династията на Асеневци.

Общонационалният комитет "Асеневци" ще връчи своите годишни награди. "Мечът на Асеневци" ще получи диригентът и композитор проф. Пламен Джуров за духовното издигане на българелите, а за опазване живота и здравето на нацията с отличието ще бъде удостоена кардиологът проф. Ана Савова.

На Димитровден няколко населени места отбелязват духовния си празник:

Видин чества духовния си празник.

Сливен също празнува днес. Сред почетните граждани на града за тази година беше обявен писателят Милен Русков, който е и тазгодишният носител на наградата "Добри Чинтулов".

На Димитровден своят празник отбелязва и крайграничната община Болярово. Тази година се навършват 74 години от основаването на общината, както и 49 години от обявяването на Болярово за град.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев