АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЗ: СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ЩЕ МОГАТ ДА ИЗПИСВАТ АНТИБИОТИЦИ НА ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА ДО 1 МАРТ 2024

Спешните медици ще могат да изписват антибиотици на хартиена рецепта до 1 март 2024
26.10.2023 / 09:03

Лекарите от спешната помощ ще продължат да издават хартиени рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства до март следващата година.

Това предвижда подготвени от здравното министерство промени в реда, по който се предписват и отпускат лекарствени продукти. Поправките са публикувани за обществено обсъждане.

Предложението за промяна идва след като спешните медици аларамираха, че издаването на електронни рецепти ще затрудни работата им.

Сега МЗ предлага удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ. В срок до 1 март 2024 г., единствено за служителите от ЦСМП, се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

При изпълнение на предписанията, магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е вписано в списъка, предписанието не се изпълнява.

Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти, в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с интернет, информират от здравното министерство.

Хинков представи два варианта за решаване на проблема с е-рецептите, изписвани от спешна помощ

Установено е, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно.

Целта на допълнението е да се осигури преходен период, през който за медицинските специалисти, работещи в ЦСМП да се осигури техническа възможност за електронно предписване. С промяната се цели предотвратяване на случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност за това. Предвижда се наредбата да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, за да могат тези процеси да стартират своевременно.

Министерство на здравеопазването гратисен период спешни медици електронни рецепти хартиени рецепти

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев