АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНЧО АФУЗОВ: НАЙ-ВАЖНО ЗА МЕН Е ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА

Минчо Афузов
25.10.2023 / 19:58

Минчо Афузов е един от двамата кандидати, сочени за фаворити в кметската надпревара за община Сливен. През последните две години той на два пъти бе излъчван за областен управител на Сливенска област в служебните кабинети на президента Румен Радев. Като представител на държавата в региона, доказа, че притежава качества и професионализъм, адекватни за високия пост. Но заедно с това - и безценното си човешко умение да бъде и съпричастен, и решителен, когато е необходимо да се защитават правата на хората и решават наболелите им проблеми. Казва, че Сливен е негова кауза; вярва, че е възможно градът ни да си върне лидерството и престижа на стопански и духовен център на България. Смята, че истината, справедливостта, целенасочените усилия и доверието могат да бъдат устойчива платформа за така желаната промяна под Сините камъни.

- Г-н Афузов, в края на предизборната кампания сме. С какво Ви изненадаха срещите с хората и какво още научихте за Сливен и общината?

- В хода на предизборната кампания и срещите с хората ме изненада колко много още може да се направи за Сливен! Но възникнаха и много въпроси, много повече въпроси, отколкото отговори, и основният въпрос е: защо. Защо нищо не е правено с десетилетия, както и през последните осем години. Оказа се, например, че има не само намаляващи, но и много бързо разрастващи се населени места. А инфраструктурата им - техническа, комуникационна, социална, изобщо не е предвидена за такова разширение. Нищо не е пипано. Накрая на кампанията се налага и тъжният извод, че хората са много обезверени, не вярват на партиите. И търсят независими инициативи за управление, на които да се доверят.

- Продължавате ли да сте оптимист, че след такова изоставане във всички сфери, е възможно Сливен да си върне водещите позициите на динамично развиващ се и проспериращ град ?

- Да! При положение, че след такова дългогодишно бездействие, не всичко е разрушено, явно все още има възможност, с правилните усилия и по-голяма скорост, да се стигне до качествените решения - трайни, нескъпи и в услуга на хората. Оптимист съм, да!

- Свидетели сме как на финала на предизборната кампания валят всевъзможни лъскави и примамливи обещания, а хора, които и до момента са или са били в местната власт, се появяват като новоизлюпени и обещават щедро почти всичко! Ще Ви помоля да посочите едно нещо, което държите непременно да свършите, влизайки като кмет в Община Сливен.

- Първото нещо, с което ще се заема, това е довършването на сградата на Спешното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Срамно е областна болница, в 21-ви век, да няма нормално Спешно отделение. Това е един проект, започнат през от 2016 година, който се бави по различни бюрократични и комерсиални причини вече 7 години. Без значение от цената и жертвите, това отделение трябва да се направи, и то веднага. Второто нещо ще е да осигурим спешната помощ по периферията на общината, в малките населени места. Това също е кауза, която няма значение колко ще струва и какви съпътстващи проблеми ще трябва да се решават. Грижата за здравето на хората и за техния живот е на първо място за нас! Ако хората не са сигурни, че има кой спешно да се погрижи за техния живот, няма какво друго да се очаква, освен, че те ще бягат.

- Да кажем няколко думи и за квартал "Надежда". Всички ние знаем, че в някои части на този квартал нещата са доста нелицеприятни, дори бих казала безчовечни. Има ли надежда, има ли шанс, поне отчасти тези натрупвани над три десетилетия проблеми да бъдат решени?

- Мерките, които трябва да бъдат предприети, са в няколко посоки. На първо място, кварталът трябва да се разреди, което означава, че част от хората трябва да получат възможност да излязат от квартал "Надежда" по един достоен начин. На второ място, проблемите с неуредената собственост следва да бъдат решени по възможно най-бързия, ако ще и не толкова качествен начин. Просто е крайно недопустимо да нямаш право да си разкриеш партида за тока в жилището си, да регистрираш семейството си на адреса, където живееш, независимо от каквито и да било административни съображения и параграфи. А в квартал "Надежда" причините са не само от инженерингов, а и от бюрократичен характер. И следва да се работи много методично и последователно, за да се решават един по един проблемите.

- Стана дума за невъзможността на част от хората да получат адресна регистрация. Но има го и другото: десетките избиратели, регистрирани на един и същ адрес преди изборите. Очевидно и този път няма да липсва предизборното номадство. Според Вас достатъчно почтена и честна ли е сегашната предизборна кампания - като цяло, и конкретно в Сливен? И, обикаляйки общината, натъкнахте ли се на индикации за купуване на гласове?

- Проблемът с купуването на гласове трябва да се дискутира и анализира от полицията и прокуратурата. Но да, натъквали сме се на различни опити за стимулиране или изкривяване на вота. В интерес на истината, на този етап ние не можем, не разполагаме с лостове да влияем върху това. Съдът и прокуратурата са тези, които трябва да си свършат работата. Както и полицията - по превенцията...

- Да се върнем на предизборните обещания. От самото начало Вие излязохте с една наистина много сериозна, всеобхватна и систематизирана собствена програма за промяна и развитие на община Сливен, наречена "Визия за Сливен 2030". Прави впечатление, че вашите конкуренти много по-късно лансираха своите предизборни програми, като немалко елементи от тях сякаш са копирани от вашите идеи и намерения. Това не е ли малко дразнещо?

- Няма никакво значение дали е дразнещо или не. В крайна сметка, проблемите на града са ясни на всички, а решаването им трудно би могло да бъде кой знае колко различно. Не искам да си мисля, че някой си е позволявал да преписва, просто проблематиката е една и съща, и отдавам приликите на това. Както знаете, ние оставихме програмата си отворена за всички, и трябва ви да кажа, че получихме над 15 сериозни предложения, които влязоха в нашето полезрение. Оказа се например, че съществува един проблем, който почти не бяхме идентифицирали, а очевидно е доста болезнен и по него получихме няколко предложения. Това е проблемът с пожарната безопасност - и в града, и в селата. Хората я оценяват като недостатъчно добра. Затова ние сме решили, че ще положим необходимите усилия, за да създадем доброволчески центрове в по-големите и по-отдалечените населени места. По този начин ще се осигури възможност за бърза реакция при такъв тип бедствия, с участието и на местните хора.

- Свидетели сме как в момента през медиите се фабрикуват фантастично красиви политически образи на семпли и не дотам адекватни кандидати, как върху избирателите се спускат плътни предизборните димни завеси, как хората биват заливани от мощни вълни с грандиозни предизборни обещания, заучени послания, сръчни инсинуации и политически сплетни. По какво да се ориентираме кой от кандидатите реално ще ни свърши работа, ще донесе реалната промяна към по-добро?

- Според мен хората най-лесно могат да се ориентират по това кой какво е свършил до момента и кой как е работил. Ако хората искат да получават още много от същото, което и досега са получавали, имат избор и той е ясен. Ако обаче търсят някаква промяна, нека я търсят там, където вече са я виждали. В работата си като областен управител през последните две години, заедно с моя заместник Антоний Андонов, свършихме някои неща и решихме някои проблеми, които бяха замитани под килима години наред. Мисля, че с това показахме на хората как много от административните пречки могат да бъдат преодолени само с волята на тези, които трябва да вземат решения и да предприемат необходимите действия. Като пример бих могъл да посоча рехабилитацията на пътя от Агликина поляна за село Стара река, коригирането на напрежението в село Самуилово и още ред неща, сред които и Центърът за майчино и детско здраве. За да не бъде ликвидиран този център, осигуряващ грижи на терен за бременни и майки с деца до 3-годишна възраст, заедно със заместника ми Тони Андонов положихме доста големи усилия. Центърът бе разкрит по проект на УНИЦЕФ, който приключи през месец март. Но засега успяхме да осигурим на Центъра за майчино и детско здраве реален шанс да продължи да работи година за година, докато Общината намери собствено решение на този казус.

- Накрая. Защо в крайна сметка решихте да се кандидатирате за кмет на Сливен? След като срещу Вас не липсваха и нападки, че цепите левицата, че имате някакви властови амбиции... Какво е за Вас Сливен, защо го правите?

- Сливен е любилият ми роден град, в който съм израснал, в който съм се развивал като личност, където са приятелите ми, където е цялото ми семейство. За мен Сливен е и паметта за онези наши предшественици, които са дали много от себе си за стопанското и духовното въздигане на града ни. Сливен е и нашата обща мечта да живеем в един уреден, зелен, чист, спокоен и красив град, който с гордост да наричаме нашият общ дом... Боли ме, че не виждаме развитие, а напротив - един продължителен упадък около себе си. Затова реших да направя тази стъпка. Има един цитат от Декларацията за независимостта на САЩ, цитирам по памет, че отговорността за излизане от това срамно положение е в ръцете на онези, които могат и имат сили да го направят... Ако бягаме от проблемите, ако не се ангажираме, ако не поемаме отговорност, ако не рискуваме, няма как да очакваме нещо да се промени. А без промяна, не ни очаква нищо добро. Сегашните управляващи показаха, че нямат никакво намерение да работят с грижа за отделния човек. Затова смятам, че всеки от нас, който намира сили в себе си, трябва да ги впрегне, за да променим, за да се измъкнем от незавидното и обидно положение да сме в дъното на всички класации - по образование, инвестиции, заетост, заплати...

- Нищо не казахте за левицата?

- По отношение на разбунените страсти в лявото политическо пространство, мога да кажа следното: преди много време за себе си съм взел решение да търся доверието на хората. В един момент осъзнах, че с политическите партии търсенето и намирането на доверие е свързано с неща като задкулисни игри, много неистини, политически манипулации. Поради тази причина, още в самото начало ясно показах на всички, че ще търся единствено доверието на хората. А що се отнася до политическите субекти, ако смятат, че техните виждания съвпадат в голяма степен с моите, са добре дошли да ме подкрепят. Ако не - всеки е свободен да търси доверието на гражданите по начина, по който смята за добре.

Това е моята позиция, това е моето поведение. И смятам, че хората ги разбират и оценяват.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев