АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕХАМЕР КАЗА "НЕ" НА ДЕНКОВ: ЗА НАС В МОМЕНТА Е НЕМИСЛИМО ДА РАЗШИРИМ ШЕНГЕН!

 Нехамер каза "Не" на Денков
25.10.2023 / 08:34

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново.

Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние като Австрия сме зад България за всички усилия, които полага за да запази външните граници на ЕС. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Ние се нуждаем от силни партньори. За нас в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство.

Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с премиера Николай Денков, който е във Виена.

Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, предава БТА.

Нехамер не отстъпи от позицията си по-малко от два месеца преди новия определен за възможно решение период - декември, а Денков отново обвърза въпроса с австрийската вътрешна политика и натиска над управляващата Австрийска народна партия от крайнодесните по въпросите на миграцията.

"Австрия има ясна позиция, че разширяването на Шенген не може да стане сега. Не става дума за възражения срещу България и Румъния, а за "политика за сигурност" в момент, в който шенгенската система е разбита, заяви Нехамер.

Той даде за пример появилия се граничен контрол между редица държави от пространството в светлината на миграционната криза и двустранния подход към управлението на границите.

"Шенгенската система трябва да се поправи", заяви Нехамер. Трябва да бъдат подкрепени със средства България и Румъния, но това няма да е достатъчно, заяви той.

"Докато не се поправи, разширяването е невъзможно", каза Нехамер.

"Граничната защита е още по-важна" предвид зверствата на "Хамас" от последните дни, каза Нехамер, който утре заминава на посещение в Израел заедно с чешкия си колега Петр Фиала. Той подчерта, че от 75% от нелегалните мигранти в Австрия не били регистрирани и създавали проблеми със сигурността.

"Благодаря на канцлера, защото зная, че и той е под голям натиск от вътрешни политически сили и от въпроси: Защо трябва да си говорите с държави, които искат да се разшири Шенген, при положение, че в момента този въпрос не стои на вашето внимание? Всеки от нас има своите позиции, но ние трябва да говорим и да казваме аргументите си, защото не можем да намерим решение, ако не можем да се изслушваме внимателно, заяви от своя страна българският премиер Денков.

Той обясни, че срещите му в Австрия днес са показали, че двете държави имат много повече общи позиции, отколкото изглежда на пръв поглед. По отношение на това какво трябва да се направи в Европа, в ЕС, какво трябва ние да направим като държави партньори - ние нямаме никакво различие. Трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, да създадем система за легална миграция, която да работи много по-добре от сегашната в Европа, подчерта акад. Денков.

Премиерът посочи само едно различие с Австрия. Дали България и Румъния вътре в Шенген биха помогнали по-бързо да се намерят решения на тези проблеми или дали ако сме отвън бихме могли да ги подпомогнем по някакъв начин. Ние смятаме, че ще можем много по-ефективно да подпомогнем процесите, които смятаме, че трябва да се случат в Европа, ако сме в Шенген. Защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси за да пазим по-добре външните граници, ще можем да намалим цената на храни и други стоки от Турция, България, Румъния към Западна Европа. Това означава по-ниска инфлация, по-ниски цени на храните, означава и по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа, аргументира се още министър-председателят.

Той подчерта, че за него е било важно тези аргументи да стигнат и до австрийското общество.

"Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. България и Австрия имат много общи позиции. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите", заяви на съвместния брифинг Николай Денков.

Разговора с канцлера го формулирах като това кое е първо: яйцето или кокошката. Всички заедно на европейско ниво трябва да работим, за да решим този проблем.

Разговорът трябва да продължи до декември, когато трябва да бъде взето решение, продължи Денков.

"Шенген трябва да бъде поправен, докато не се случи няма как да го разширим", изтъкна Нехамер.

За първи път австрийският канцлер обаче посочи и какво си представя под "поправяне на системата на Шенген" - Германия да престане да контролира границата си с Австрия, а ЕК да сключи достатъчно споразумение с трети страни, за да бъдат връщани там нелегалните мигранти. "В момента Германия охранява границата си с Австрия, Италия и Франция въвеждат контрол по границите. Австрия е в центъра на ЕС и не би трябвало да имаме граничен контрол. Но имаме и това означава, че системата на Шенген просто не работи", заяви Нехамер.

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново.

България не очаква днес да получи отговор от Австрия за отпадане на ветото срещу приемането на България в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков, който днес проведе срещи в австрийския парламент и с австрийския канцлер Карл Нехамер, с когото направи съвместно изявление.

Това, което целим с визитата днес, е да обясним на австрийското общество, а от там и на австрийските политици, че за тях е по-добре България да е част от Шенгенската зона, каза още Денков.

"Защо е по-добре – защото така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност, така че това са аргументи, които са кратки, ясни и ние ще ги обясняваме, докато бъдат чути", заяви премиерът.

Австрия обяснява наложеното вето с мигрантския наплив, според Виена и по маршрута през България. По думите на Денков обаче едва 2 процента от пристигащите в Австрия мигранти са преминали през българска територия.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви вчера на среща със съседните на Австрия държави, че системата Шенген не работи:

"За съжаление се наложи да върнем граничния контрол към съседите ни Словения и Унгария. В момента в едва от половината държави от Шенгенската зона няма граничен контрол. Това означава, че тази система просто не работи", категоричен е Шаленберг.

В рамките на еднодневното официално посещение във Виена българският премиер разговаря с представители на австрийския бизнес. В разговора с президента на обединението на австрийските индустриалци Георг Книл българската делегация се е опитала да убеди австрийския бизнес да подкрепи българското членство в Шенген.

България разчита и на австрийския бизнес да даде рамо за Шенген

"Знаете, австрийският бизнес е изключително добре представен в България, дори по неофициални данни е номер 1. Тези компании също страдат затова, че имат затруднения в движението, така че се надяваме и те да чуят нашите аргументи и да успеят още по-убедително да ги разкажат на австрийските граждани".

Николай Денков очаква на срещата на върха на ЕС през декември да бъдат отчетени всички гледни точки, които се отнасят до разширяването на Шенген, като допълни, че ЕК отчита много високо напредъка на България в прилагането на антикорупционните политики, което от своя страна е условието на Нидерландия да се откаже от своето вето за приемането ни в Шенгенската зона.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев