АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НСТС ОБСЪЖДА ПОВИШАВАНЕ НА ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ ПРЕЗ 2024 Г.

Заседание на НСТС на 5 октомври 2023 г. Снимка: БГНЕС
25.10.2023 / 08:29

Линията на бедност за 2024 година да бъде 526 лева вместо досегашните 504 лева.

Това ще обсъждат представители на синдикатите, бизнеса и правителството на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Линията се определя ежегодно.

От нея зависят социалните помощи и средствата, отпускани по Закона за закрила на детето, както и финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания.

По данни на Националния статистически институт под линията на бедността са 22 процента от населението на страната.

С последните промени, които бяха направени в специалната методика за определяне размера на линията на бедност, актуализацията му се прави в съответствие с изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

В свои становища работодателските организации вече изразиха принципна подкрепа за проекта на правителствено постановление, според който линията на бедност за догодина ще бъде 526 лева. Синдикатите не са съгласни с методиката за изчисляването ѝ с аргумента, че въз основа на информация за 2021 г. се определя линията на бедност за 2024 г. Конфедерация на труда "Подкрепа" настоява линията да се актуализира с размера на инфлацията.

Експертните разчети на КНСБ сочат, че обективната линия на бедност за догодина трябва да бъде 646 лева. От синдиката посочват, че в условията на ускорена инфлация в периода 2021- 2022 година общият доход средно на лице от домакинството нараства близо 17% спрямо 2021 година, а разходите - с малко над 19 на сто.

Затова, за да се постигне адекватност при определяне на линията на бедността, според КНСБ също трябва да се промени методиката и в нея да се включи коригиране на линията с инфлацията, базирана на малката потребителска кошница.

Съветът за тристранно сътрудничество се очаква да разгледа и пакета от промени в данъчните закони.

Един от ключовите въпроси остава ДДС ставката за ресторантьорите като миналата седмица заместник министърът на финансите Георги Клисурски заяви:

"Решението ни е какво да предложим в Народното събрание - дали 20% ставка за ресторантьорите, или някакъв комплекс от мерки за изсветляване на бизнеса, решението ни ще бъде взето на база на това коя от двете опции изсветлява повече сектора и произвежда повече приход за държавата.

Ключови оставят множество текстове - например за бонус при докладване на данъчна измама, която бъде установена и платена, разширяването на обхвата на термина "трудово възнаграждение" също буди притеснение и това са само част от промените, които трябва да бъдат обсъдени и приети преди гласуването за бюджета за догодина. Самото то ще се забави заради местните избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев