АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САРАФОВ: ИМАЛО Е ЗЛОУПОТРЕБИ С ЛИЧНИ ПРОВЕРКИ ОТ ПРОКУРОРИ ОТ ВКП ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА ГЕШЕВ

Борислав Сарафов
19.10.2023 / 12:30

Имало е злоупотреби с извършването на лични проверки от прокурори от Върховна касационна прокуратура по разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Част от тези проверки са извършени спрямо членове на ВСС. Това каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

По думите му прокуратурата не може и не трябва да остане същата. "Тя трябва да заработи добре, като оценката за това трябва да бъде дадена от обществото, а не от нас самите", смята той.

Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото, ясно съзнавам, че прокуратурата натрупа доста системни грешки, които се налага тепърва да бъдат поправяни", добави Сарафов.

Според него вероятно част от предложените промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

От представените данни стана известно, че са , извършени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за престъпления срещу Републиката. По повечето от тях са открити нарушения.

Това обясни пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който бе поканен за изслушване, след като представи доклад от проверка за дисциплинарни нарушения, забавяне на срокове по дела от прокурори и следователи, както и бездействие.

Сарафов каза, че заради това е предоставил материали в прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори и следователи, като сред тях са административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев. Прокурор Колев е забавил произнасянето по 98 преписки, които на практика са почти всички, по които работи. Сарафов определи това като "системно забавяне на дела", което не може да бъде толерирано и трябва да получи дисциплинарна санкция.

Сред проверените са и седем преписки, свързани с казуса "Осемте джуджета". Заради откритите нарушения в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Още на 25 август Сарафов изпрати тези седем предложения до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори - Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов, Мирослав Илиев и трима следователи - Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева, по казуса "Осемте джуджета".

На уточняващи въпроси на Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС Сарафов коментира, че бившият главен прокурор е злоупотребявал с извършването на лични проверки, които е възлагал на прокурори от Върховна касационна прокуратура. Част от тези проверки бяха извършени спрямо членове на ВСС, припомни той.

"Нямам друга информация за възлагани и извършвани лични проверки извън хиперактивността, проявена от бившия главен прокурор Иван Гешев между май и юни. Към момента няма такива проверки, такива не се извършват във ВКП, а единствено в компетентните прокуратури", обясни Сарафов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев